Всяка област решава как затяга мерките, ще има праг за заразени ученици (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9074363 www.24chasa.bg
За първия си брифинг щабът се появи в пълния си състав. От следващата седмица обаче ще се редуват кой да води. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Най-големият риск пред здравната система: медиците са изморени, а заразените сред тях растат, обяви здравният министър

Прагове над какъв дял заразени ученици един клас или цяло училище ще преминават на дистанционно обучение ще бъдат одобрени на национално ниво.

Все още обаче експертите от РЗИ и министерствата на здравеопазването и образованието доуточняват какъв да е процентният праг. Училищата са с различен брой ученици и учители и няма как да се определи друг таван. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на първия брифинг на Националния оперативен щаб след прекъсването им през лятото.

Единни критерии за затягане на мерките на национално ниво обаче няма да има, добави министърът. Здравното министерство

проследява

ежедневно

разпространението

на COVID-19 по

23 показателя,

а данните от тях дават насоки за бъдещите действия.

“Не можем обаче да направим алгоритъм, който да включва тези 23 показателя и той да е еднакъв за всички области в страната. Ако сложим дадено число (на заразените, б.а.) и във всички области над него трябва да бъдат ограничени мерките, каквито все още не обсъждаме, това не би бил обективен критерий, защото има голямо значение дали тези числа касаят определен клъстър, или са дифузно разпространени”, обясни Ангелов.

Областните кризисни щабове може да вземат решения за конкретното населено място, допълни той.

Недостигът на медицински специалисти, умората им и нарастващият брой на заразените лекари са едни от най-големите потенциални рискове, пред които епидемията може да изправи здравната ни система, каза министърът, след като представи последните данни за разпространението на COVID-19.

Проблемът е много сериозен в малките болници. Последно с такъв казус се сблъскаха в Гоце Делчев, където след смъртта на анестезиолога Милан Първанов от COVID-19 лечебното заведение остана без кадри. Лекари от столичната “Света Екатерина” се съгласили да помагат в Гоце Делчев.

1152 са заразените медици до 30 септември, от които 409 са лекари, 387 - медицински сестри, а останалите са друг медицински персонал. От активните 227 случая в болница са 36, а двама -

лекар и

медсестра,

са в тежко

състояние

Делът на заразените медици обаче не бил по-различен от този за цялото общество - около 5,6%, уточни Ангелов.

Към момента са запълнени 10,5% от 7307 болнични легла за пациенти без усложнения и 4% от леглата за интензивно лечение, които са 1108. Според министъра здравната система е подготвена да се справи.

Ръст на заболелите и постъпващите в болници обаче ще има, предупредиха и той, и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вълната на повишение вече е започнала, като за последната седмица

заразените са

с 1500, или

57% повече

от миналата. Приетите в болница са със 111 повече, а нуждаещите се от реанимация - с 15.

Ръст обаче има и при излекуваните - със 767.

Активните случаи вече гонят 5400 от 20 833 общо заразени до момента.

За последното денонощие новите случаи са 286 - 5,8% от тестваните 4943. Починаха 12.

От всички заразени около 20% проявяват симптоми, а около 5% имат нужда от лечение, показват данните от тези 23 показателя, които следят здравните власти, уточни доц. Кунчев.

Към момента

България е на

25-о място по

заболеваемост

и на 8-о по

смъртност

от 32 страни в Европа. Водеща на Балканите и втора в света по първия показател е Черна гора с 527 заразени на 100 000 население.

В началото на септември обаче страната ни беше заела второ място по смъртност. Причина за високия брой починали при относително ниския брой на заразените според здравния министър е, че хората търсят много късно медицинска помощ.

Педагозите с коронавирус са 0,1% - 90, няма да затварят масово училища

Заболеваемостта в училищата и детските градини не е по-висока от средната за страната, повод за тревога към момента няма. Това обобщение направиха здравният и образователният министър проф. Костадин Ангелов и Красимир Вълчев в четвъртък. 

По данни на здравното министерство носители на коронавирус са 117 ученици и 12 деца от детски градини.

При учителите процентът е малко по-висок, но те са професионална група, ежедневно и многочасово са в работна среда, обясни министър Вълчев. До четвъртък близо 90 от 90 000 педагози са заразени, или това е към 0,1% от учителите.

Под карантина пък са 4043 ученици и 116 учители, каза проф. Ангелов.

Според Вълчев се натрупвали случаи, но част от първите учители и ученици под карантина вече се връщат. Със застудяването можело да има повече затворени училища, но само в отделни общини или области. Цялостно затваряне на образователната система не се предвижда, допълни той и припомни, че такава ситуация има всяка година с грипната ваканция. Сега обаче учебният процес няма да се прекъсва, а учениците веднага ще превключат на обучение в електронна среда.

19 души са лекувани с плазма във ВМА

Малко са, за да се правят изводи за ефекта, обясни ген. Мутафчийски

Проучванията на антипаразитното лекарство ивермектин продължават

От началото на епидемията досега пациентите с коронавирусна инфекция, лекувани във ВМА чрез преливане на плазма, са 19.

Общо за страната броят им е малко повече, защото болницата е предоставила плазма на още 5 лечебни заведения, едно от които е “Света Марина” във Варна. Там от лекуваща д-р Ненкова стана пациент на интензивното отделение, след като се зарази с коронавирус и изпадна в тежко състояние. Лечението за нея беше успешно.

Преливането на плазма от вече преболедували коронавируса е методът, на който лекарите възлагат големи надежди при лечението на COVID-19, особено за пациенти в тежко състояние. Той се прилага главно във ВМА, защото освен със собствен кръвен център там разполагат и с необходимата лаборатория, която да изследва плазмата.

Броят на лекуваните по този начин пациенти обаче е твърде малък, за да се правят изводи за ефекта у нас. 

“При лечението с плазма има най-голям опит ВМА. Тенденцията в съвременната медицина е основана на доказателства и на толкова малко случаи не могат да се правят обобщения за България. В световен мащаб обаче на плазмата от преболедували се залагат големи надежди”, обясни началникът на Военна болница и шеф на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Данните той изнесе по време на първия брифинг на щаба в четвъртък.

Големи очаквания у нас имаше и към антипаразитното лекарство ивермектин. Проучванията за ефекта му върху COVID-19 започнаха през април и първи резултати трябваше да бъдат представени в края на юли - началото на август, обещаха бившият здравен министър Кирил Ананиев и шефът на агенцията по лекарствата проф. Богдан Кирилов. И към днешна дата обаче проучванията продължавали и заключения още няма, обясни министър Костадин Ангелов вчера.

Осигурени са достатъчни количества от медикамента ремдесивир, увери проф. Ангелов. Той е единственият, получил към момента одобрение от Европейската агенция по лекарствата и ЕК за лечение на COVID.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина