"168 часа": Обвиненият в шпионаж Николай Малинов ще оглави генералска партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9075709 www.24chasa.bg
Николай Малинов напусна БСП през 2014 г. заради несъгласие с политиката й по отношение на Русия.

Бивш военен министър при Луканов я създал през 2009 г.

Сега я ръководи ексшеф в СДВР, отнел лиценза на “Ипон” на Бойко Борисов

На същата формация русофилът подари марката “Коалиция за България”, което доведе до скандал с БСП

Слабо известната партия "Възраждане на Отечеството" ще поеме политическите функции да представлява идеите на Национално движение "Русофили". Това се разбра от думите на подалия оставка негов председател Николай Малинов, който бе обвинен в шпионаж в полза на Москва точно преди година.

Развитие по делото няма. Но той продължава с русофилската си дейност. До Нова година се очаква да оглави "Възраждане на Отечеството".

Тя е основана през 2009 г. от генералски среди

– Националното сдружение на клубовете на запасно войнство "За честта на пагона" и Сдружение "Зелен алианс". Неин учредител и пръв председател е бившият министър на отбраната във второто правителство на Андрей Луканов армейски генерал о.р. Йордан Мутафчиев, който по-късно е посланик в Северна Корея (1993-1997).

Лидер на партията е бившият началник на служба "Полиция" в СДВР Емил Миланов, по чието време е отнет лицензът за охранителна дейност на основаната от Бойко Борисов фирма "Ипон". Експолицаят е секретар на Национално движение "Русофили", така че двамата с Николай Малинов са работили в тясно сътрудничество и до момента. Може би затова той е толкова убеден, че ще оглави партията на конгреса й, въпреки че би трябвало да участва в избор.

На същата организация обвиненият в шпионаж в полза на Русия

подари марката “Коалиция за България”

преди изборите през 2017 г. Така предизвика скандал с БСП, която смяташе, че новият съюз, в който влиза и АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, ще открадне от електората й. В крайна сметка подобно нещо не се случи.

Според устава на "Възраждане за Отечеството" тя е националноотговорна патриотична формация. Никъде в регистрирания в съда текст не се говори за русофилство, но от думите на Малинов се разбра, че отсега нататък ще се набляга и върху него.

"Изключително много държа на надпартийния характер на движението.

12 години съм понасял и ударите,

и съм завоювал победите, за да стане то фактор в обществото, благодарение на своята надпартийност – обясни Малинов пред "168 часа". – НД "Русофили" се превърна във фактор в обществото, преди това беше в левия ъгъл на обществото. Подавам оставка, защото ще участвам в партиен проект, който да надгради русофилството."

Причината да се включи в генералската партия била променената обстановка. Според Малинов русофилството страда само заради своите изяви – провеждане на концерти, фестивали, събора на язовир "Копринка". "Цялата

тази дейност беше ударена като дисидентска

и затова трябва да има политическо представителство, за да се защити русофилството", добави обвиненият в шпионаж.

Той е категоричен, че политиката и културната дейност не трябва да се смесват. Негови съратници регистрирали марката "Русофили", за да създадат такава партия, но той с нотариална покана ги информирал, че така не може да се учреди политически проект.

Русофилството по думите му не се изчерпва само с любовта към руската култура и традиции, то било по-широко – включвало

традиционните православни ценности,

многополюсния свят и силната държава. Просто чрез партия щял да се бори с други средства за същите ценности.

"Това са процеси, на които им трябва време, за да катализират особено при липсата на категоричен микрофон", смята Малинов. Той очаква в проекта да се включат и хора от БСП, но най-вече непартийните членове на движението, които не членуват в политическа формация и искат да продължат своето русофилство в политическото пространство. Както и тези, които не са доволни от защитата на своите ценности в своите партии. Най-вече обаче от негласуващите.

Какво мислят на "Позитано" 20, ще отцепи ли Малинов от техните хора и как коментира той шпионския скандал, четете тук.