Помпейо: Гражданите на Хърватия ще посещават САЩ без визи в близките месеци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9077714 www.24chasa.bg
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо СНИМКА: РОЙТЕРС

Гражданите на Хърватия ще могат да пътуват в близките месеци до САЩ без необходимост от издаване на виза, съобщи днес американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на посещение в хърватския град Дубровник, предаде ТАСС.

Той заяви, че се надява "това (отмяната на визовия режим) да стане много бързо, а именно през следващите месеци", предава БТА.

"Предстои още работа, необходимо е да се решат бюрократични проблеми, административни въпроси, някои трябва да решим ние, а други са в компетенциите на Хърватия", посочи Помпейо. "За това разговаряхме с министъра на външните работи и европейските въпроси (Гордан Гърлич Радман) и съм уверен, че ще говорим за това и с премиера (Андрей Пленкович)".

По думите му това е въпрос, по който двете страни работят отдавна, и "това ще бъде полезно както за хърватските граждани, така и за отношенията между двете страни".

Хърватия, Румъния, България и Кипър са единствените страни членки на Европейския съюз, с които САЩ имат визов режим, отбелязва агенцията.

Андрей Пленкович и Майк Помпейо разговаряха днес в Дубровник и за избягване на двойното данъчно облагане, за предложението на САЩ да продаде на Хърватия 12 бомбардировача Ф-16, за ситуацията в Босна и Херцеговина и отношенията между САЩ и Европейския съюз, предаде Танюг.

Това съобщи премиерът Пленкович на съвместна пресконференция с Помпейо след срещата.

"Споменахме и процеса на покупка на военни самолети, но този процес е продължителен и решението ще бъде взето, когато Хърватия свърши всичко", каза Пленкович.

Помпейо съобщи, че САЩ предвиждат да увеличат броя на американските компании, които работят в Хърватия, след като правителството в Загреб въведе нови облекчения за бизнеса. Той посочи, че в момента там работят над 100 американски фирми.