Село Долни Цибър - ромският Кеймбридж

https://www.24chasa.bg/novini/article/9078025 www.24chasa.bg
Преди две години министърът на образованието Красимир Вълчев посети училище “Христо Ботев" в Долни Цибър, където всички деца ходят на училище, а 80 на сто продължават в гимназии. СНИМКА: Камелия Александрова

Село Долни Цибър, където живеят 1000 души, се прочу като Ромския Кеймбридж, където няма дете, което да не ходи на училище. 80 на сто от завършилите продължават в гимназии, а всяка година 20-25 ученици стават студенти. “Селото се слави с много учители, лекари, компютърни специалисти, юристи”, каза кметът Камен Димитров.

“Идвали са журналисти от Европа и на място са се убедили как кипи треската за знание. Очакват да ги посрещнат ужасяващи картини на мизерия, но виждат, че не сме коптор и дори ми благодарят за усилията, които полагам”, разказва кметът.

От първи до осми клас завършват почти всички ученици и покриват критериите за добра подготовка и владеене на материала. Представят се достойно на областните олимпиади. Отличници има по български език и литература и по точните науки, най-много награди децата получават по чужди езици. Родителите на много от тях са на гурбет в Италия, Испания, Франция.

“Долни Цибър разбива митовете, че ромите са бреме за страната ни. 60 души се трудят по програмата за временна заетост, отделно фирми са наели родители на малки деца в строителни дейности. Моите хора са с добра квалификация, затова са и търсени на пазара на труда”, уверява кметът, който кара вече 8 мандата.