“Новият” 24 май - БАН редактира, Скопие се мръщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9078253 www.24chasa.bg
Кирил и Методий

След като депутатите промениха названието на 24 май заради Русия, но тепърва ще питат историци правилно ли е

Промяната от “славянска” на “българска

писменост” омаловажава културния принос,

твърдят професори от академията

Ден след като депутатите решиха на първо четене, че 24 май е празник не на славянската, а на българската писменост, започна бурен спор и с научен, и с външнополитически привкус. Два института на БАН се обявиха против промяната.

Медии в Северна Македония пък обявиха, че България си присвоява празника. (Виж долу.)

Защо ВМРО иска

промяната

“За” нея гласуваха 73-ма депутати, 4-ма бяха “против” и 34-ма се въздържаха.

Ако мине на второ четене в Кодекса на труда, празникът вече ще е 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура. Досега е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

“Нека не забравяме, че славянофилството е политическа доктрина на друга държава, която има своите имперски цели и намерения от времето на Петър Велики нататък. Ние тук, в този парламент, сме призовани да защитаваме българската национална кауза и идентичност”, коментира Красимир Богданов от ВМРО.

24 май е наричан “най-българският празник”, а формулировката “празник на славянската писменост” е внесена в НС от БКП преди повече от 30 г., изтъкнаха патриотите.

Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга много значима и важна сила -

силата върху

духовни и

нематериални

ценности,

настоя доц. Милен Михов от ВМРО.

През годините имаше няколко скандала навръх 24 май със странни руски твърдения - последният тази година, когато според изложба в Руския културно-информационен център в София излизаше, че Кирил и Методий нямат никаква връзка с България, но са първи разпространители на просветата в Русия. 

Промяната на

“славянска

писменост” с

“българска”

стана факт с

подкрепата

на ГЕРБ,

която дойде неочаквано след 30-минутната почивка на депутатите, но под условие.

“Без съмнение за нас този празник е най-важният и в момента. Неслучайно 30 г. след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България - 3 март или 24 май. Този празник е празнуван като такъв за българската писменост.

Подкрепяме патриотите, че този празник е възникнал от България”, каза Тома Биков от ГЕРБ. Добави обаче, че подкрепата за коалиционните партньори се дава с уговорката между двете четения участие в дебата да вземат специалисти и учени, за да се “получи национално обединение, а не разделение”.

“Това е имитация на законодателство. Подобен текст не е съобразен с историческата истина”, каза Александър Симов от БСП. И напомни, че в основополагащия текст “За буквите” на Черноризец Храбър се говори за славянска писменост.

“Това е опит

по Оруел

да се пренаписва историята и да се имитира активност. Но автентичният патриотизъм не почива на подобна патетика. Ако искаха да са ценни и адекватни, да си бяха реализирали социалните идеи”, критикува Симов патриотите.

БАН: Лишаваме

се от приноса

за славянската

култура

В социалната комисия в НС (тя е ресорна, тъй като наименованията на празниците се отразяват в Кодекса на труда) са получили становища от БАН.

Зам.-директорката на Кирило - методиевския научен център към БАН проф. Славия Бърлиева обясни, че “неграмотното патриотарство ни лишава от един огромен принос, който имаме в славянската култура и оттам европейската цивилизация”.

“Кирилицата е българска, тя е българската азбука, тя е нашият най-голям принос в европейската култура и това не бива да се забравя и не бива да се омаловажава.

От друга страна обаче, когато го извадим от контекста на славянството, това е много вредно, защото ние всъщност

сме дали, както

е казал поетът:

на вси славяни

книги да четат Изваждайки празника от контекста на славянството, не само не защитаваме своите постижения, а ги омаловажаваме”, коментира тя.

Институтът за български език на БАН също излезе с позиция. “Азбуката е българска по произход, но по-късно тя придобива по-широко значение, защото се разпространява сред различни славянски народи. Това е и приносът на българската култура и на българските културни дейци към славянската култура”, каза директорът на института проф. Лучия Антонова.

Историкът доц. д-р Георги Николов коментира: “Дали трябва да се махне думата “славянска” от името на празника на 24 май? Не мога да отговаря категорично, но мога да изкажа научното си мнение по този въпрос. От една страна, българската азбука е славянска азбука, тъй като Кирил и Методий и техните ученици са подготвили азбука, свързана със славянската реч.

От друга страна обаче, тази азбука, на която днес пишем и на която пишат славяните - на кирилица, е дошла от България. Ако не беше спасението на Кирило-Методиевите ученици от България и създаването тук на българска почва на кирилица, тя вероятно нямаше да съществува сега в другите езици.”

Проф. Казимир Попконстантинов, преподавател във Великотърновския университет, който има близо 50 г. занимания с епиграфските паметници от Първото и Второто българско царство, каза:

“Промяната на 24 май като “Ден на българската писменост, просвета и култура” е удачна. За съжаление е закъсняла, но

по-добре късно,

отколкото

никога

От историята на българската писменост и култура не се откъсва делото на светите братя Кирил и Методий, на което безспорно България е приемник и хранител. Ако св. Методий и учениците им не бяха приютени в България, щеше ли да има някаква следа от делото им? Тази формулировка “славянска писменост”, както беше досега, даде възможност на Русия да прави опити за нейното присвояване.

Българската писменост е едно великолепно съчетание от няколко графични системи. Кирилицата не е нещо ново изцяло, тя стъпва върху плещите на глаголицата. Така че имаме надграждане на Кирило-Методиевото дело.

Руснаците трябва да бъдат благодарни и до ден днешен на България, че е успяла да съхрани делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Кой е подсказал на Путин публично да заяви, че Македония е дала културата и писмеността на Русия? А кой накара миналата година да реагират колегите ми и от Института по български език, Кирилометодиевският център на изложбата в Руския културен център, в която имаше безобразни текстове и никъде не се упоменаваше името на Първото българско царство. А да забравим ли, че дълги години в Русия по времето на т.нар. комунистически период бяха пудрени мозъците на децата, че тази азбука, на която пишат, е дело на Ленин?”, казва проф. Попконстантинов.

Медии в Скопие: Как Кирил и

Методий станаха българи във време,

когато още не е имало нации

Вече не бил спорен само Гоце Делчев

- Македонци в туитър очакват София скоро

да гласува, че Адам и Ева са били българи

Как Кирил и Методий станаха българи във време, когато още не са съществували нации? Този въпрос задава македонският вестник “Слободен печат” и обвинява София, че си присвоява 24 май. “Кирилицата е българска азбука, а Кирил и Методий са българи”, пише иронично изданието, смятано за близко до управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев. Стилът не е нападателен, но са цитирани считани в Северна Македония за провокативни изказвания на ВМРО в залата - това, че “българската писменост е идентична с кирилицата” и разпространението ѝ сред другите славянски народи е дело на България (Милен Михов) или че “кирилицата е чисто българска творба”, създадена от Климент Охридски в българската държава (Красимир Богданов).

“София цялостно си присвоява кирилицата и славянските просветители”, е озаглавена публикацията в едно от най-четените електронни издания МКД, според което за България проблемът на дневен ред не е само Гоце Делчев - революционерът, заради когото България заплашва да блокира преговорите със Северна Македония. България започва процес за признаване на кирилицата като българска азбука пред ЕС в момент, когато настоява Северна Македония да уважава договора за приятелство и добросъседство, пише МКД и продължава с уточнението, че законопроектът е приет с поддръжката на “партията на премиера Бойко Борисов”.

В редица македонски медии е цитирано интервю на “Канал 5” с македонския историк проф. Елка Ячева Улчар, която нарича ставащото “провокация не само към Македония, но и към останалия славянски свят”, тъй като по думите ѝ в науката е прието, че “македонски го̀вори от района на Солун” са в основата на старославянския език и че първата славянска азбука, написана от Кирил и Методий, е глаголицата.

Македонският език “отново е във фокуса на България”, обяснява телевизия “Телма” и твърди, че аргументът на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов е, че “македонският език не съществува, кирилицата е българска, а това го доказва и Българската академия на науките”.

Доста остри бяха и реакциите на обикновените граждани в социалните мрежи. “Плюс Инфо” извежда в заглавие мнение от туитър: “Ако Кирил и Методий бяха българи, щяха да напишат татарска азбука” (в Македония много антибългарски настроени граждани наричат българите “татари” - б.р.). Друг потребител пише: “Дадохме Кирил и Методий, спасихме Гоце Делчев”.

Електронното издание Express.mk извежда в заглавие отново реакция на македонски потребител в туитър: “А Исус имал ли е български паспорт?”. Друг македонец пише “Очаква се българският парламент скоро да гласува, че Адам е бил българин, Ева е била българка и ябълката е била български червен деликатес и змията е била също българска.” (24часа)

Виж редакционния коментар по темата ТУК