Турция отхвърля предупреждението на ЕС за санкции и призовава за диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/9078380 www.24chasa.bg
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: РОЙТЕРС

Турция заяви днес, че предупреждението на Европейския съюз за нови санкции във връзка с продължаващия спор за енергийните залежи в Източното Средиземноморие са "противоречиви", предаде ДПА.

Позицията на ЕС "има за цел да удовлетвори гръцката страна", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с италианския си колега Луиджи Ди Майо в Рим.

Рано тази сутрин лидерите на ЕС решиха да не налагат нови санкции на Турция, но предупредиха Анкара, че наказателни мерки може да бъдат въведени веднага, ако наруши международното право с проучвателните си дейности в Средиземно море, които предизвикаха напрежение със съюзничката й от НАТО Гърция, пише БТА.

"Завоалираната заплаха" на ЕС не носи облекчение, заяви Чавушоглу, като изрази разочарование, че ЕС не е предложил "конкретни" стъпки за актуализиране на миграционното споразумение, митническия съюз или за либерализация на визовия режим.

Анкара все още е готова да си сътрудничи с ЕС "при благоприятни условия", добави Чавушоглу, призовавайки съюза да бъде "искрен".
Отношенията с Турция се влошиха през последните месеци, след като Анкара изпрати кораб за сеизмични проучвания през юли в спорни води, за които се смята, че са богати на газови залежи. Сега корабът е върнат обратно на пристанището.

Анкара твърди, че извършва проучвания в собствената си изключителна икономическа зона, но претенции към района имат също членките на ЕС Гърция и Кипър.

Гърция, която настояваше за санкции, е "абсолютно удовлетворена" от решенията на срещата, заяви по-рано днес премиерът Кириакос Мицотакис.

Ди Майо от своя страна приветства решенията като необходима проява на солидарност с Никозия и Атина, но добави, че съюзът трябва да разреши "дълбоките причини за напрежението" - определянето на морските юрисдикции на Гърция и Турция.