Може ли човек да споделя мнение, без да го замерят с яйца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9082224 www.24chasa.bg
Даниела Дариткова е охранявана от полицаи след края на “Панорама” през юли. КАДЪР ОТ СТРИЙМИНГ НА “ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ”

Защо гостите на “Панорама” станаха мишена на протестите.

Огнян Минчев предупреди Евгений Дайнов, че омразата се връща рано или късно, след като единият политолог обяви агитките пред БНТ за помияри, които дебнат в гръб, а колегата му от Миндя гордо се разпозна в “уличната сган”

Защо група хора атакува личности, които застават с лицето и мнението си открито в “Панорама”?

Може ли едно тв предаване да бъде опасно? Възможно ли е гостите в него да се почувстват толкова застрашени, че да започнат да отказват поканите за изява на малкия екран?

Едва ли, когато става дума за най-авторитетното публицистично предаване в българския ефир - “Панорама” на БНТ.

Полицаи извеждат Корнелия Нинова от БНТ след юлското й участие в
Полицаи извеждат Корнелия Нинова от БНТ след юлското й участие в "Панорама"

Факт е обаче, че след участие в петъчното му издание политологът Стойчо Стойчев бе посрещнат с непристойни думи пред обществената телевизия и замерян с яйца в гръб.

Тази случка изненадващо скара част от политолозите. Огнян Минчев яростно се възмути от уличната сган, останала анонимна в тъмнината и зад маските си и посегнала в гръб на Стойчев.

“Помиярите са го замервали отзад - в гръб. Никой не е застанал пред него, очи в очи, за да го замери. Вече цял месец “борците за свобода” издевателстват над гостите на седмичното публицистично предаване, водено от Бойко Василев - между другото, заедно с “Референдум”, единствените две публицистични предавания в националния тв ефир, в които се дискутират различни позиции. Другите са бръснарници - един става, друг сяда. Чест и почитания на Бойко Василев! “Панорама” съществува от половин век. Уличната паплач е анонимна и не присъства в потока на времето. Поздрави на лидерите на “протеста”. Човешката низост наистина може да създаде представа за безкрайност.

Още две думи за случилото се със Стойчо Стойчев. Поканен е в предаването като политолог. Досега нашият занаят предполагаше да понасяме търпеливо потоците помия, които публично се изливат върху нас от форумите и жълтите медии. Отсега нататък явно ще трябва да понасяме и физическо насилие - засега чрез замерване с яйца. Няма страшно. Лидерите на сганта са страхливци - самите те се крият, а марионетките им мятат яйца в гърба на хората. Властта се крие, полицията гледа сеир. Журналисти и служители на БНТ, които са на работа, поемат гнева на “протеста”... Очаквам “демократичният печат” да даде широка гласност на геройствата на “борците за свобода чрез мятане на яйца” по обикновени граждани и журналисти, вършещи работата си. Хайде, “Капитал”, “Дневник”, покажете как работиха колегите ви в БНТ тази вечер!”, емоционално реагира Огнян Минчев.

Колегата му Евгений Дайнов обаче се разпозна в думите на Минчев и обяви с гордост, че той е онази улична сган, мятала яйцата.

На което Минчев не му остана длъжен и каза: “Евгений Дайнов - не помня дали беше кришнар, или митраист, но и в двата случая ти е известно - направеното се връща върху теб, рано или късно. Омразата - понякога двойно. Карма, нали?”

За всички е видно, че протестът не е срещу “Панорама”. Така смята и водещият ѝ Бойко Василев. По думите му никой досега не е отказал поканата му за участие, още по-малко от страх.

Какво все пак се

случи в петък,

2 октомври?

Часът е почти 22. След участието в “Панорама” политологът Стойчо Стойчев излиза от БНТ на софийската улица “Сан Стефано” и попада сред обиди, викове и полетели към него яйца от група протестиращи.

Не ги е провокирал с нищо, единствените реплики, които разменя, са с журналист, който разговаря с него.

Стойчев посреща яйцата и обидните подхвърляния с усмивка, но мълчаливо. По думите му не се уплашил, но е убеден, че атаката срещу него е умишлена и персонална.

Политологът има репутацията на симпатизиращ на ГЕРБ. Според него обаче не това е причината за замерянето с яйца, а по-скоро опитът да бъде очернен заради емоционалната му реакция преди време на блокадата на кръстовището пред румънското посолство в София.

Всъщност Стойчо Стоев е нарочен от протестъра Иво Божков, че тогава е показал среден пръст. Политологът не отрича, но казва, че това е била емоционална ответна реакция, но този кадър е бил повторен няколко пъти и бил посочен за враг.

Същевременно обаче

грубата агресия на

протестиращите

срещу гости на

“Панорама”

сякаш се превръща в тенденция, след като в края на юли пак след излизане от предаването депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова бе блокирана в БНТ, а викове “Оставка” съпровождаха и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тогава председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова остана блокирана за два часа в БНТ от група протестиращи. След участието си в “Панорама” тя не успява да излезе от сградата на телевизията. След 23,30 ч депутатката е изведена с полиция и преведена през дворовете на съседни кооперации, за да може да избегне контакт с протестиращите.

Първоначално Дариткова е качена в автомобил, но на метри от изхода на БНТ пред него протестиращите обръщат кофи за боклук и така препречват пътя. Затова пристига подкрепление от още полицаи, които осигуряват изтеглянето на депутатката.

Ден по-късно полицията обявява, че е имало “силно изразена вербална агресия” и хвърляне на бутилки и кенчета от бира от страна на протестиращите.

Едновременно с Дариткова полицията извежда от БНТ и Корнелия Нинова, която също участва в “Панорама”. Нинова си тръгва пеша от обществената телевизия, без да бъде спирана от протестиращите. Въпреки че те не ѝ пречат да си тръгне, започват да викат “Оставка” и срещу нея, което очевидно я изненадва. Причината е, че тя самата иска оставката на правителството, а през онази юлска седмица призовава и левите да се включат в протестите.

Всъщност “Панорама” е единственото предаване, което се излъчва от центъра на София на живо. Затова гостите му стават мишена - защото те са там в реално време.

 Вижте още по темата ТУК.