Ограничават още водата за Варна и Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9090193 www.24chasa.bg
Язовир "Камчия"

Ако не завали, от язовир “Камчия” ще има до май догодина

Водата за Варна и Бургас от язовир “Камчия” е допълнително ограничена за октомври, става ясно от новия месечен бюлетин на екоминистерството.

Заявката от Бургас е била 4,2 млн. кубични метра, но е редуцирана до 3,5. Варна е поискала 3,4 млн., но са дадени 2,5 млн. Това е лимитът, препоръчан от ВиК - Бургас, тъй като Варна ползва подземни води. Ограниченията се налагат заради продължаващата суша.

Във вторник наличният полезен обем в “Камчия” е 43,5 млн. куб. м, което е едва 27,65% от общия.

Двете ВиК са уведомени, че трябва да търсят алтернативни водоизточници, тъй като при липса на дъжд водата за пиене ще стигне само до май догодина.

Взето е решение МОСВ да изготви доклад до премиера за необходимостта от спешни действия за ремонт на алтернативни източници и изграждане на нови за населените места, които се снабдяват от язовирите “Камчия”, “Тича”, “Ястребино” и “Ахелой”, които остават с обем под 50%.

Земеделското министерство също трябва да намери алтернативи за вода за напояване за догодина. Регионалното ведомство и ВиК - Бургас, трябва да започнат действия за включване на язовирите “Порой” и “Ахелой” в питейното водоснабдяване за Черноморието.