Обмислят добавки за всичките 1,3 млн. деца, сега получават около 572 хил. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9090359 www.24chasa.bg
Социалната министърка Деница Сачева и генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов отчетоха напредъка по програмите за домашните грижи. СНИМКА: Велислав Николов

Да отпадне подоходният критерий за получаването на детски надбавки и по този начин около 1,3 млн. деца да ги получават. Тази идея лансира за пореден път социалната министърка Деница Сачева.

Сега пълния размер на детски добавки получават родителите, чиито доходи са под 410 лв. на член от семейството. За едно дете помощта е 40 лв., а за две - 90 лв. Има и втори праг за доходи до 510 лв. Тогава за едно дете държавата дава 32 лв., а за две 72 лв. През тази година ще бъдат отпуснати близо 294 млн. лв. за детски надбавки. Средно на месец те се получават от 572 хил. деца.

За да има детски за всички, ще са нужни още 380 млн. лв. Сачева припомни, че преди въвеждането на подоходния критерий преди години детските надбавки са били за всички семейства. “Мисля, че това е много по-справедливо решение. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък”, коментира Сачева.

До края на 2021 г. трябва да затворят 10 дома за стари хора. В момента се подготвят 100 нови социални услуги за близо 2140 души, съобщи Сачева.

Между 2022 - 2027 г. се предвижда да се закрият около 60% от институциите за хора с увреждания, а до края на 2025 г. - реформирането на всички домове за стари хора, обясни социалният министър. Идеята е възрастните хора да получават все повече социални услуги и здравни грижи вкъщи.

По време на най-голямата криза имахме възможността с почти 77 млн. лв. да осигурим домашен социален патронаж на почти 40 хил. души, отчете още Сачева. Обясни, че заедно с БЧК ще стартира кампанията за раздаването на хранителни пакети до 550 хил. бедни. Над 250 хил. пакета ще бъдат раздадени в следващите месеци и ще достигнат до почти 2,1 млн. души.