Евродепутатка иска в БГ резолюцията: Божков - спонсор на протестите и съветниците на Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9090843 www.24chasa.bg
Роберта Мецола

Евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола е внесла поправки в резолюцията за България, в които предлага да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления, предава БНР

Роберта Мацола е координатор на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Това е комисията, която прие въпросната резолюция за България, инициирана от Радан Кънев и Елена Йончева, в която има много остри оценки за България, наричани от някои дори “клеветнически”. В нея се иска признаване на македонско малцинство и приемане на Истанбулската конвенция.

Мецола настоява да фигурира текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести.

Сред общо 36-те поправки, които целят силно да смекчат острия тон срещу правителството в документа, евродепутатката Мецола предлага текст, в който очевидно визира съветниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев. Той е със следното съдържание: "Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин".

В друга искана от нея поправка, в която се цитират световни медии с информация за връзки на криминални групировки и държавните власти, Мецола настоява да се добави текста за връзките между разузнавателните служби и съветниците на президента, както и че се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация за държавни тайни с намерението да я предадат на трета страна.