Депутати: Безпредметно е гласуването на отчета за дейността на здравната каса, без отчет на бюджета ѝ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9092289 www.24chasa.bg
Нигяр Джафер

Гласуването на отчета на дейността на здравната каса е безпредметно, когато паралелно с него не се разглежда и гласува отчетът за бюджета ѝ. Тази основна критика отправиха депутати от ДПС и БСП при разглеждането на годишните отчети за дейността на НЗОК за 2018 и 2019 г. днес в Народното събрание.

„Игнорирането на важната тема как се харчат близо 4 млрд. лв. на българските здравноосигурени граждани е проблем и вие (ГЕРБ, б.а.) направихте традиция двата бюджета (този за дейността и за бюджета на НЗОК, б.а.) да се разглеждат отделно”, обърна се първа от трибуната, след представянето на отчета, зам.-председателят на НС и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер

„2018-а е годината през която дадохме 407 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК и нима сега не искаме да поставим въпроса как бяха изхарчени тези пари. Кои са показателите, които бяха подобрени с тях? Защо България продължава да заема челни места по смъртност и кратка продължителност на живот? Народното събрание гласува бюджета на здравната каса и избира шефа на тази монополна институция и би трябвало да знае как се харчат тези пари”, допълни още тя.

Според нея гласуването на отчетите трябва да върви с дебати за сериозните тенденции, които се наблюдават в системата на здравеопазването. Една от тях е на задълбочаващите се дисбаланси, която се наблюдава и през 2018 г.

„Показателни са фактите, че 33% от средствата за болнично лечение отиват към частните болници. Болниците 100% държавна собственост получават 28% от всички пари, които даваме. Областните получават 18 %, а общинските – едва 15%”, посочи д-р Джафер и очерта основни проблеми, които не се решават години наред.

„Липсва единна информационна система, липсват елементи на електронно здравеопазване, липсва аналитично звено, което да прави анализ на проблемите. Липсват достатъчно средства за профилактика и в отчета за 2019 г. се вижда, че профилактичните прегледи намаляват”, каза тя.

През четирите години от сегашното управление на ГЕРБ не се е променило съотношението болнична - доболнична помощ и съответно средствата, които се разходват за тях, допълни от своя страна Георги Михайлов от БСП, който също поиска двата отчета да се разглеждат заедно. Той припомни, че България продължава да е на първо място по брой болници на глава от населението в целия ЕС. Не се съгласи обаче, че общото нарастване на средствата за разходи за медикаменти, което се отчита през 2018 г., трябва да се коментира като проблем, защото така се осигурява достъп до иновативни терапии.

Да се възобнови дебата за освобождаване на лекарствата от ДДС пък поиска Валентина Найденова също от БСП. Тя посочи, че през 2018 г. за медикаменти касата е изразходила 120 млн. лв., което не само е ръст от 12,8% спрямо 2017 г., но от тази сума 20 млн. лв. били ДДС.

„ Това показва, че има скрит ресурс в ДДС, който, при политическо решение, може да се изведе и да се използва за лечение”, намекна тя за освобождаването на лекарствата от ДДС.

На края на разискванията шефката на ПГ на ГЕРБ и на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова обясни, че според разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, здравната каса внася в Министерския съвет два бюджета - единият за дейността, а другият за бюджета. По втория водеща е бюджетна комисия, която обаче още не е разгледала отчета за бюджета и затова той не се разглеждал сега в НС.

„Бихте ли съобщили за коя година Народното събрание не разглежда и не приема отчета за бюджета на НЗОК”, контрира я обаче после Джафер.

„Видно от отчети, касата изпълнява своите дейности като контролен орган, за да имат българските здравноосигурени граждани достъп до качествено здравеопазване”, каза преди това Дариткова. Тя даде пример с успешното поемане от касата на дейността на Фонда за лечение на деца през 2019 г., както и с въвеждането на механизъм за отстъпки на лекарствата, който позволява устойчивост на бюджета и по-добър достъп до иновативни терапии.

Дариткова изтъкна още, че в условията на епидемията от коронавирус многото болници на глава от населението са позитив, защото има достатъчно болнични легла, които дават възможност всеки да получи лечение.