Вече 30 години начален учител посреща и изпраща своите пораснали ученици с лично написано писмо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9092323 www.24chasa.bg

Продължаваме рубриката “Учителите на България” с историята на дългогодишен начален учител от гр. Бяла.

Виляна Димитрова е начален учител в гр. Бяла, Русенско. И така вече 33 години!

Всичко започва, когато в първи клас среща първата си учителка - г-жа Величка Деликоцева. Инициалите - В. Д. - на двете съвпадат и детското съзнание на Виляна приема това като знак, че ще стане учител и ще се подписва с В. Д. в ученическите тетрадки.

Така и става. Завършва специалност “Начална педагогика” в Шуменския университет “Константин Преславски”, специализация “Изобразително изкуство”. Афинитетът към изкуството се проявява още в ученическите ѝ години, когато се увлича по художествената фотография. Вдъхновява я учителят по физика Коста Чолаков, който тогава млад специалист завладява детските сърца с професионализма, с емоцията си, въвлича я в магията на фотографията, формира усета ѝ към красота. Виляна участва във фотографски конкурси и изложби, но мечтата й да се занимава с фотография отстъпва пред педагогиката. Тя става нейна съдба, която до ден-днешен следва с много любов.

Никога няма да забрави емоцията от първите учителски дни. Получила предложение да остане в Шумен като базов учител, което приема като голяма оценка, но все пак предпочита родния си град. Като млад педагог е назначена в красивото селце Дряновец, където пет години преподава на деца от различен етнически произход, а по-възрастните колеги я приемат и напътстват като свое дете. Набрала опит и увереност, г-жа Димитрова вече 28 години е част от ятото, наречено Начално училище “П.Р. Славейков” в гр. Бяла. Училище със 105-годишна история. Следва стъпките на Славейков и работи за неговия престиж и щастливи възпитаници.

За своите ученици г-жа Димитрова казва, че държи преди всичко да е приятел с тях, а после и всичко останало. “Менталната ми възраст е все още на 8-10-годишна, защото съм приятел с тях”, смее се тя. Няма да забрави един уникален момент в живота си. На рождения ѝ ден звъни телефонът, чува се мъжки глас, а след това зазвучава и тънко детско гласче - баща и син, и двамата нейни ученици, се обаждат заедно да честитят на своята първа учителка! Такива моменти дават неимоверна емоция и заряд на всеки преподавател. Работата на учителя носи щастие, но и предизвикателство, защото не приключва с края на часовете. У дома Виляна е майка на две пораснали дъщери и те примирено делят любовта ѝ с поне още 20 деца.

Моята обич не е във вертикала, а в хоризонтала, споделя учителката. Създава си сама традицията да посреща и изпраща с писмо учениците си. Пише лично до всеки един за добре дошъл в първи клас и отново в навечерието на абитуриентския бал, независимо в кое училище е. Чувства, че така е правилно, иска да види своите деца реализирани и безкрайно им се радва, защото за нея остава привилегията да е техен пръв учител. Сред порасналите нейни ученици има и лекари, и европейски спортни шампиони, но за нея те си остават деца, а техните успехи са нейната награда. Срещайки се, следва топла прегръдка и „Обичам Ви”, защото любовта, раздавана през годините, е раждала малки величия.

Г-жа Димитрова определя изминалата учебна година като много необичайна, такава, която ще остане в историята на българското образование. Пандемичната обстановка се променяла всеки ден. След първоначалното стъписване продължили с професионализма, с който до този момент са работили. Като награда приела думите на една майка, която ѝ казала: “Знаете ли, за пръв път разбрах каква е вашата професия, защото аз с две деца се справям много трудно, а вие успявате с 20.” При завършването на учебната година получила грамота от родителите с поетичен текст за живота през дистанционното обучение, която завършва с признанието за нея като “достоен техен пример за подражание”. “Благодаря на родителите за подкрепата, грижата и куража, които вдъхваха на нас и на децата. Сработихме се в невероятен екип и се гордея с това”, с признателност казва г-жа Димитрова. През юни получава и признание от фондация „ Възраждане” за участие в конкурса „Стани учител за пример” под наслов „Заедно можем всичко”. Това я радва, защото е затвърдила убеждението си, че България е родина на отговорни деца и учители с буден дух и че всяко усилие си струва.

За своите колеги говори с възхищение, защото, когато работиш с професионалисти, с които гледаш в една посока, и си стъпил здраво на земята, магията образование няма как да не се случи. От тази година НУ “П.Р. Славейков” е иновативно училище с прекрасна материална база. Работят с електронни дъски, мултимедийни продукти, електронни учебници, „Уча се”, IZZI. Имат два интерактивни тъч дисплея, правят електронни уроци. Именно тази база и работата с новите технологии им помага при въведеното извънредно положение. В Бяла, въпреки че е малък град, иновативните училища са три, с гордост добавя Виляна.

Вълнува я темата за бъдещето на българското училище. Но независимо как ще протече новата учебна година, г-жа Димитрова е убедена в едно - тя ще продължи да бъде до своите ученици по пътя напред. Когато полагаш основи на нещо, е хубаво да държиш ръка, затова и оставаш незабравим. Учител ли си, такъв си за цял живот!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години