Танева предлага фермерите да ползват собствени източници за напояване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9095791 www.24chasa.bg
Десислава Танева СНИМКА: МЗХГ

Министерство на земеделието, храните и горите предлага законодателни изменения, които ще стимулират земеделските производители да използват собствени водоизточници за напояване. Това е заявила министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, проведен чрез видеоконферентна връзка, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Предложението е изпратено от МЗХГ до МОСВ, относно подготвяните промени в Закона за водите. То цели да стимулира земеделските производители към оптимално и пълно използване на други източници за напояване извън съществуващите в момента. В него се предвижда облекчаване на административните процедури и разширяване използването на подземни и повърхностни води за напояване и други земеделски нужди.

В документа се предлага увеличение на обема на водата за напояване, за която ще важи уведомителен, вместо разрешителен режим. Ще се разшири и обхватът на лицата, за които това е валидно. С предложението се дава възможност на регистрираните земеделски стопани да имат право на безвъзмездно водовземане до 50 куб.м на денонощие за земеделски цели.

По време на съвета стана ясно още, че през декември се очаква да се отвори прием по схемата за държавна помощ "Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция". Бенефициенти по мярката са малки и средни предприятия - земеделски стопани и признати групи или организации на производители в сектор Растениевъдство".