Европарламентът прие критичната резолюция за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9097932 www.24chasa.bg
Скрийншот от обявяването на резултатите от гласуването в пленарната зала на ЕП в Брюксел.

Европарламентът одобри критичната резолюция за върховенството на закона в България.

Документът не е правно обвързващ, но се очаква, заедно с първия по рода си доклад на ЕК по темата от миналата седмица, критиките в него да се вземат предвид в рамките на общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава. Някои членки настояват в него да се предвиди спиране на европейското финансиране, ако се докаже, че в някоя от страните членки има нарушение на тези принципи.

Документът бе одобрен с 358 гласа "за" от 691 евродепутати, участвали във вота. Против текста гласуваха 277 депутати, а 56 се въздържаха. 

От българските евродепутати подкрепа за резолюцията дадоха Радан Кънев (ЕНП), Иво Христов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Сергей Станишев (С&Д), Петър Витанов (С&Д) и Елена Йончева (С&Д).

В опит да отхвърлят документа "против" гласуваха Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Слабаков (ЕКР), Асим Адемов (ЕНП), Александър Йорданов (ЕНП), Андрей Ковачев (ЕНП), Ева Майдел (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Емил Радев (ЕНП).

Членовете на "Обнови Европа"/ДПС Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова се въздържаха.

Резолюцията отчита значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите в България. Документът бе изготвен от Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Социалистите и демократите (С&Д) и председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП. 

Евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.