Няма предвидени пари за държавни бензиностанции до 2024 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9098416 www.24chasa.bg
Иран забрани преноса на петролни продукти до и от Иракски Кюрдистан. СНИМКА: Pixabay

В бюджета на Държавната петролна компания не се предвиждат средства за изграждане на бензиностанции в следващите три години.

Това става ясно от пуснатия за обществено обсъждане правилник за дейността на новото държавно предприятие. Там са посочени разчети за тази година и следващите три. За 2020 г. предвидените разходи са 365 100 лв. - 87 хил. за персонал и 278 хил. за издръжка, включително материали, външни услуги, ток и вода. Те ще дойдат от икономическото министерство и Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”, който всъщност ще бъде заменен от новата държавна фирма.

За 2021 г. са предвидени 49 млн. лв., от които 12 млн. са за издръжка на петролни бази, 18 млн. за ремонт, 15 млн. за прираст на държавните резерви и запаси от нефт, 821 хил. за компютри, автомобили и други капиталови разходи.

За 2022 и 2023 г. са разчетени почти 30 млн. лв., но пак не са предвидени пари за бензиностанции.

Управителният съвет на компанията ще се състои от трима души - председател, изпълнителен директор и негов заместник, назначени от министъра на икономиката.

Това ще става според изискванията на Закона за публичните предприятия, което означава, че за шеф на новата държавна компания ще има конкурс.