БНБ: Сделката за ПИБ е пазарна, а не помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9098422 www.24chasa.bg
Влизането на държавата като акционер в Първа инвестиционна банка е пазарна сделка, а не е държавна помощ, стана ясно по време на заседанието на парламентарната анкетна комисия.

Всички отговорни институции направили проверка,

от ЕК също одобрили покупката на акции от ББР

Сделката за капитализацията на Първа инвестиционна банка е пазарна, а не държавна помощ. Това стана ясно в четвъртък по време на дебати във временната анкетна комисия в парламента.

В началото на юли ПИБ увеличи капитала си със 195 424 000 лв. Държавата влезе като акционер през ББР с 18,35% заедно с частния инвеститор Valea Fondation със 7,87%. Увеличението на капитала беше последното условие за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред депутатите, че сделката е проверявана от всички външни и вътрешни институции. Те са заявили, че е проведена пазарна процедура. Имало сериозни санкции, включително и съдебни искове, ако се даде изкуствено занижена цена, посочи Радев.

Цената се определяла от продавача, а БНБ нямала отношение в преговорите. Акциите бяха продадени на средна стойност 5 лв.

Зам.-министърката на финансите Маринела Петрова поясни, че е проверявана всяка стъпка по сделката, включително и за това кой е частният инвеститор. Придържайки се към европейското законодателство, държавата взела решение с потвърждението от ЕК, че сделката е пазарна, ако се закупи до 70% от увеличението на капитала.

След като е станало ясно кой е частният инвеститор, тази информация също е била предоставена в Брюксел.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ползите от сделката са много, а именно, че страната ни вече е част от валутно-курсовия механизъм ERM-2, както и че са повишени активите на целия банков сектор.

Обратно изкупуване на акциите от ПИБ е възможно, но това може да стане, след като бъде спазена отделна процедура пред Комисията за финансов надзор, тъй като такава клауза в самия договор не може да бъде заложена, поясни заместник-председателят на КФН Мария Филипова. Тя добави, че първоначално обявената цена на акциите е била 8 лв. за бройка. При одобряването на проспекта обаче КФН се намесва на два пъти и в крайна сметка е утвърдена цена от 5 лв.