Хората с ниски и с много високи заплати губят при прехвърляне на парите си за втора пенсия в НОИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9102337 www.24chasa.bg

Изчакайте до последно, преди да вземете решение, за да не изгори наследството ви, съветват частните фондове

Точно хората с ниски заплати губят най-много, ако прехвърлят партидите си за т.нар. втора пенсия от частния универсален пенсионен фонд към Държавното обществено осигуряване.

Това обявиха от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в петък. Два дни по-рано бившата социална министърка Лидия Шулева посъветва хората, които се осигуряват на минималната заплата и малко над нея, да не разчитат на втората пенсия, а да прехвърлят парите си в НОИ. И така да избегнат намаление на пенсията си от държавата с 20%, което не може да бъде покрито от втората.

Минималната

пенсия е

гарантирана

от държавата

като размер за всеки осигурен и тя не може да бъде редуцирана.

Така колкото и малък да е размерът на втората пенсия, той ще е в плюс към минималната, която е гарантирана, обясни членът на УС на асоциацията и шеф на фонд “Доверие” Даниела Петкова.

Около 30% от новите пенсионери според статистиката на НОИ получават минимална пенсия. Очаква се толкова да са възрастните на най-ниската пенсия и в следващите години.

В първата кохорта пенсионери от частните фондове - жените, родени между 1960 и 1964 г., голяма част са именно с ниски доходи и партиди. И за тях прехвърляне към НОИ също би било вредно, защото ще получат минималната пенсия без никаква добавка от универсалните фондове.

Именно за тези жени социалната министърка Деница Сачева обяви, че ще получат втори шанс за прехвърляне към НОИ, тъй като около 200 000 от тях са изпуснали вече възможността. Промяната в осигуряването от две само към една пенсия в момента може да се направи до 5 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране.

Хората с много високи заплати - около и над 3000 лв., също нямат сметка да прехвърлят личните си партиди към НОИ, твърдят фондовете. При тях

и с намалението

на държавната

пенсия тя ще

остане по-висока

от тавана,

така че ще получават максимално възможната сума от НОИ. Освен това имат и натрупани добри партиди в универсалните фондове, обясни Петкова.

Без изгода да прехвърлят осигуряването си само към държавата били и младите.

“Бих посъветвала всеки осигурен да изчака до последния момент, преди да прехвърли парите си към НОИ или Сребърния фонд. Причината е, че така при преждевременна смърт наследниците няма да получат нищо, а от универсалния фонд те имат право на натрупаните в партидата пари”, каза още Даниела Петкова от името на частните дружества.

До края на септември 2020 г. универсалните пенсионни фондове

са изплатили

132 млн. лева

на наследници

на починали, преди да се пенсионират. “Тези пари нямаше да бъдат получени, ако бяха прехвърлени към Сребърния фонд или НОИ”, уточни Петкова.

Според частните фондове само в случай, че възможността за избор важи до последния момент, човек ще може да си направи вярна преценка кое ще му е по-изгодно - 2 пенсии или само една от НОИ, която няма да бъде редуцирана.

501 млн. лв. са превели до момента частните пенсионни фондове към НОИ и Сребърния фонд заради хора, които са се отказали от втората си пенсия.

Частните осигуровки са спечелили по 17 лв. на всеки 100, внесени през 2002 г.

Всеки 100 лв., внесени като осигуровки за втора пенсия през 2002 г., в момента са 205 лв. Като се извади инфлацията, остават 117 лв. Тоест натрупали са 17 лв.

Това обясни при представянето на резултатите на частните пенсионни фондове главният изпълнителен директор на ПОД “Алианц България” Владислав Русев. Така той опроверга изчисленията на икономиста и противник на частните пенсионни фондове Любомир Христов, че 100 лв., внесени през 2002 г., през 2020 г. могат да купят стоки за 84 лв.

До края на годината универсалните пенсионни фондове ще са преодолели удара от кризата, причинена от коронавируса, която стопи активите им през първото тримесечие на 2020 г. Само за третото тримесечие на годината ръстът в активите на фондовете е за 605 млн. лв., като нарастването при универсалните фондове е с 540 млн. лв.

4029 лв. има натрупани в партидата на човек, който през последните 18 години се е осигурявал на минимален доход. От тази сума 3430 лв. са внесени като осигуровки, а останалата част е натрупана от доходност от инвестициите, които правят фондовете.

При човек със средни доходи вноските за 18 г. са 11 326 лв., а с доходността партидата става 13 436 лв. При такъв с максимален осигурителен доход пък във фондовете са внесени 19 229 лв., а с натрупаната доходност те са станали 23 860 лв.

Има все пак и много по-малки партиди - от порядъка на 1000 лв., но те са на хора, които са прекъснали осигуряването си, вероятно защото са напуснали България, обясниха от пенсионните фондове. Тези хора така или иначе няма да получат пенсия у нас заради липса на достатъчно осигурителен стаж, добавиха от частните дружества.