Спортни легенди в „Отбори на доброто“ подкрепиха деца със специални потребности

https://www.24chasa.bg/novini/article/9104051 www.24chasa.bg
Снимки: Румяна Тонева

Някои от най-успешните имена в българския спорт се включиха в първото издание на инициативата ,,Подай ръка“.

Благотворителното събитие се организира в подкрепа на деца със специални потребности, а събраните средства ще бъдат дарени на фондация „Деца с проблеми в развитието“.

На 10 и 11 октомври желаещите да подкрепят каузата се включиха в благотворителни боулинг игри, организирани от MegaXtreme Bowling в партньорство с Българската федерация по боулинг, инициативата „Нестле за Живей активно!“ и медийната подкрепа на bTV.

‚,Никой турнир не е бил толкова специален, колкото днешният. За мен майките на деца със специални потребности са много големи герои”, каза Теодора Дончева, главен организатор на турнири в залите MegaXtreme.

Боулинг турнир, в който се включиха седем звездни отбора, даде началото на инициативата в събота.

,,Отборите на доброто“ бяха оглавени от изявени български спортисти и любими лица от телевизионния екран. Жените капитани се оказаха повече от мъжете.

Шампионката по художествена гимнастика Невяна Владинова, носителката на пет олимпийски медала в спортната стрелба Мария Гроздева и най-успешната ни сноуборд състезателка Александра Жекова бяха нежните представителки на българския спорт, а компания в лидерството им правеше актрисата и тв водеща Рая Пеева.

Волейболната легенда Евгени Иванов-Пушката, един от най-добрите състезатели по боулинг в България Радослав Тенчев и спорният журналист на bTV Валери Генов бяха начело на останалите звездни отбори.

Капитаните разчитаха на помощта на ментори - професионални боулинг играчи, включително деца, участници на официални турнири на Българската боулинг федерация.

Лидерите на отборите се вълнуваха да се впуснат в играта. Евгени Иванов–Пушката събори всички кегли и отбеляза страйк още с първото мятане на топката.

В отбора на най-добрата ни състезателка по спортна стрелба, Мария Гроздева, се включиха синът ѝ Валери, който вдигна резултата на отбора с няколко бързи страйка, както и младата актриса Йоанна Начева.

Увлечени от играта, отборите не се поколебаха да продължат и с втори тур. За капитаните Невяна Владинова и Мария Гроздева той започна с опустошителен удар по кеглите още от първия опит.

Събитието се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки.

В края на турнира, организаторите раздадоха грамоти за участие на звездните гости и подаръци на всички, включили се в подкрепа на каузата. Отборите играха не за победа, а за да се помогне на нуждаещите се деца.

На 12 октомври ще бъде обявена събраната сума, която ще бъде дарена за рехабилитация на деца, които се нуждаят от допълнителна професионална медицинска помощ.

Фондация „Деца с проблеми в развитието“ ще избере малките пациенти, които ще бъдат подпомогнати. Семействата ще бъдат избрани по предварително обявени критерии, публикувани на сайта на организацията.