Илхам Алиев: Политическо решение в Нагорни Карабах е възможно, ако Армения спре огъня

https://www.24chasa.bg/novini/article/9104496 www.24chasa.bg
Илхам Алиев СНИМКА: Ройтерс

Фазата на търсенето на политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах ще настъпи, ако арменската страна спазва режима на прекратяване на огъня, заяви в интервю за РБК азербайджанският президент Илхам Алиев, предаде ТАСС.

"Ще стигнем докрай. Не сме се спрели. Ако арменската страна спазва режима на примирието, то, както казах вчера, ще настъпи фазата на политическото уреждане и ще приключи фазата на принуждаване към преговори", заяви президентът. Той добави, че целта на неговата страна е "възстановяване на целостта на Азербайджан, призната от цялата световна общност, връщане на азербайджанците в първоначалните им традиционно обитавани места", цитира БТА думите на Алиев.

Стрелбата в зоната на бойни действия в Нагорни Карабах е прекратена от около два часа, заяви на пресконференция представител на азербайджанската президентска администрация. Точките, от които се е водела стрелба, са били принудени да прекратят огъня, добави той, като се позова на информация от азербайджанската армия.

По-рано външното министерство на сепаратисткия азербайджански регион обвини Баку, че използва преговорите за примирие като прикритие за подготвяне на военни действия.

Единственият начин за постигане на истински мир би бил международната общност да признае анклава като независима република, се казва още в изявлението, цитирано от Ройтерс. Агенцията припомня, че Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е населен и де факто се управлява от етнически арменци, които не искат да имат нищо общо с азербайджанското правителство.