СЗО: Ваксината срещу COVID-19 може да струва между 5 и 20 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/9107789 www.24chasa.bg
Необходими са минимум 18 месеца, за да се пусне ваксината срещу COVID-19 за широко приложение. СНИМКА: Пиксабей

Първите дози може да се появят до края на годината

Ваксината срещу COVID-19 може да струва между 5 и 20 евро, а първите дози да се появят до края на годината. Изявлението е на румънския представител в Световната здравна организация (СЗО) Александру Рафила и е на преден план днес в. "Журналул".

В предаване на телевизия Антена 3 румънският представител в СЗО говори за ваксината, очаквана от целия свят, и за момента, в който в Румъния ще бъдат доставени първите дози.

"Мисля, че до края на годината ще излязат най-малко две ваксини. Цената на една доза може да струва между 5 и 20 евро. Не е някаква непоносима сума. С уточнението, че ще бъдат две дози ваксина. Втората ваксина ще са прави в интервал от 30-60 дни", заяви румънският представител в СЗО. Според него през декември 2020 г. ще се появят най-малко две ваксини, произведени от четири големи компании - АстраЗенека, Санофи, Модерна и Пфайзър.

В. "Ромъния либера" пише днес за "апокалиптичен сценарий", при който броят на заразените в Румъния на ден достига 7000 души.
Държавният секретар в министерство на здравеопазването д-р Раед Арафат заяви пред телевизия Антена 3, че е възможно, ако тенденцията на заразяване с новия коронавирус се запази, до две седмици броят на заразените да достигне 7000 души дневно, пише "Ромъния либера", цитирана от БТА.

Прогнозите на властите са мрачни след взрива от случаи на COVID-19 през последните 14 дни, коментира изданието. "Със засилено предаване на болестта в общността, ако темпът на заразяване се запази, не е изключено до 10-14 дни ежедневно да регистрираме над 7000 нови случая", предупреди д-р Раед Арафат. "Ако не се разреши проблемът с разпространението и се запази същата тенденция, може да стигнем до там", подчерта той. Д-р Арафат посочи, че при подобно нежелано развитие интензивните отделения на болниците ще бъдат подложени на ужасен натиск. "Ромъния либера" припомня, че по официални данни в Румъния към момента са налични 1100 легла в отделения за интензивна терапия. В събота по обяд 629 от тях бяха заети с болни от COVID-19, отбелязва изданието.

В. "Евениментул зилей" пише, че ако броят на заразените продължава да расте с този темп, властите може да вземат решение за поставяне под карантина на населени места, включително столицата Букурещ.
Министърът на здравеопазването Нелу Татару заяви вчера, че засега този вариант не се обмисля, макар че има специалисти, които смятат, че "трябва да се затворим за два месеца". Според здравния министър най-доброто решение е всички да спазват предпазните мерки.

Информационният сайт "Зиаре" съобщава, че жандармеристи са глобили 13 души, които са протестирали в събота на Университетския площад срещу рестриктивните мерки, наложени от властите заради пандемията. Без маски, без социална дистанция и в нарушение на правилата за публични събирания в условия на обявено състояние на тревога, над 200 демонстранти изразиха недоволството си от мерките, въведени от властите, и по-специално от носенето на маски, информира Зиаре.

В. "Адевърул" съобщава, че властите са спрели в събота сватба с над 350 гости в северозападния град Орадя. Младоженецът бил синът на бившия заместник-началник на полицията на окръг Бихор. Екипите за проверка, в които участват служители на различни контролни органи, включително полицията, поискали от организатора, тоест от бившия им началник, списък на гостите.

Главен комисар Еуджен Бок, който в момента е пенсионер, опитал да прикрие реалния брой на поканените, разказва "Адевърул". В крайна сметка екипите за проверка установили, че реалният брой на гостите надхвърля 350 души, тоест е далеч от разрешените 100 души на открито и 50 в затворено пространство, и прекъснали щастливото събитие. Някои от поканените разказали пред полицаите, че изрично са попитали, преди да приемат поканата, дали на събитието ще бъдат спазени мерките за борба с разпространението на COVID-19 и са били уверени от домакина, че всичко е организирано съгласно законовите изисквания.