ApiHawk обслужва финландското министерство на телекомуникациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9110018 www.24chasa.bg

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

Днес онлайн пазаруването е по-лесно от всякога - влизаме в сайта на една компания, избираме си желания продукт, преминаваме към частта с плащането и получаваме покупката си.
За крайния потребител този процес изглежда лесен. На практика обаче зад него седи софтуер, който трябва да организира всички стъпки. Още по-специфична е продажбата не на физически стоки, а на дигитални продукти като домейни, хостинг или облачни услуги.

С тази задача се е заела софтуерната компания ApiHawk. Нейният софтуер помага на доставчици на дигитални услуги да предлагат своите решения по бърз и лесен начин. Тънкостта тук е, че продажбата на услугата е само половината от работата. Останалите 50% обхващат автоматизацията - софтуерът на ApiHawk автоматично създава акаунт на потребителя, конфигурира услугата и я управлява, в което именно се състои неговата сила, разказват двамата основатели на компанията Павел Николов и Юлиян Бориславов.

Те създават ApiHawk през 2014 г., а днес екипът им е от 8 човека. Основно работят с чужди клиенти - хостинг компании, домейнъри и телекоми. На практика платформата е изцяло B2B (бизнес към бизнес) ориентирана. А целта е да преобразуват бавния продажбен цикъл в съвременния модел "софтуер като услуга" - при него софтуерът е разработен и предоставен на клиента от фирма доставчик, която го поддържа.

Един от първите клиенти на ApiHawk е финландска хостинг компания. След работата с нея софтуерната платформа спечелва нов клиент - финландското министерство на телекомуникациите. То директно се свързва с българската фирма и я наема да развие тяхната платформа за национални домейни - сайтовете, които завършват с .fi.

За да улесни още повече процесите за своите клиенти, ApiHawk създава софтуер, който да стандартизира различни услуги от еднакъв тип - например облачни услуги, предлагани от различни платформи. Те всъщност работят по различен начин и за един доставчик е сложно да ги продава едновременно. Новият софтуер обаче може да разбере сам как да се справи с тази задача. Освен това той съдържа огромен каталог от различни услуги, които една компания може да продава, и ако тя избере някоя от тях, може да стартира предлагането й за часове. Софтуерът вече е защитен като полезен модел, скоро се очаква да бъде и патентован.

"Ние сме силни в технологията, не толкова в разрастването на пазари и продажби", признава обаче Павел Николов. Въпреки че вече е спечелил за клиенти пазарни лидери в различни държави. За да започнат да си партнират с повече големи доставчици и да се позиционират по-стабилно на международния пазар, Николов и Бориславов решават да се включат в програмата Dare to Scale на Endeavor, подкрепена от Пощенска банка. "Вярваме, че програмата е мястото, където да срещнем ментори с експертиза. Както и че другите участници тази година са с близко до нашето мислене и можем да обменим опит", категоричен е Павел Николов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите