Вера Йоурова: Няма страна, в която да не се набюдава риск за журналистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9110051 www.24chasa.bg
Вера Йоурова

Първият доклад за върховенството на закона в България подчертава, че в страната има силно политическо влияние върху медиите. Друга притеснителна тенденция са онлайн атаките срещу журналисти, разобличаващи случаи на корупция. Това заяви зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова по време на виртуална конференция под надслов „Свобода на медиите в България”. Събитието се състоя онлайн в понеделник.

"Когато представих първия доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС преди 2 седмици категорично заявих, че ЕК търси диалог не само с членките на общността, но с Европейския парламент, с националните парламенти и с всички заинтересовани лица", каза Йоурова като подчерта, че това е първият път, когато ЕК анализира толкова отблизо върховенството на закона в целия ЕС. Един от четирите стълба на доклада е медийният плурализъм и свободата на словото.

"Всички сме съгласни, че свободните и независими медии са ключови за демокрацията, особено в условията на пандемия. От началото на кризата журналисите са на първа линия, за да ни информират. За жалост виждаме, че в Европа журналистите работят при все по трудни условия на политически атаки", каза зам.-шефката на ЕК.

Няма страна, в която да не се набюдава риск за журналистите, подчерта Вера Йоурова. Тя припомни, че в доклада на ЕК се посочва  липсата на прозрачност за собствеността на медиите.

Йоурова призова всички страни-членки на ЕС, включително България, да въведат в националните си законодателства правилата, предвидени от европейската Директива за аудиовизуалните медийни услуги. Последните промени в нея се прилагат от декември 2018 г. и трябваше да станат закон в държавите от ЕС до 19 септември 2020 г.

"ЕК иска да увеличи финансирането в следващия бюджет на ЕС за проекти, свързани с медийния плурализъм. До края на годината ще представим два плана за действие в областта на медиите", добави вицепрезидентката на ЕК и уточни, че единият от тях ще подкрепя дигиталната трансформация на медиите.

Йоурова разказа, че има множество случаи в различни страни от ЕС, при които журналисти са изложени на заплаха. "Всяка вечер получавам подобни сигнали по мейл, заради които не мога да спя нощем. Работата на журналистите е под ужасен икономически и политически натиск, но те са жертва и на физически заплахи", каза зам.-председателката на ЕК.
Вера Йоурова даде Нидерландия и Швеция за пример за добри практики в областта на защитата на журналистите. Тя призова и за повече прозрачност при политическата реклама.

Чрез видеоконферентна връзка участваха румънската евродепутатка Рамона Стругариу от групата „Обнови Европа”, представителят на „Репортери без граници” Павол Шалай, ръководителят на отдел „Информационно общество” в Съвета на Европа Патрик Пенинкс.

Представителят на „Репортери без граници” Павол Шалай приветства усилията на Вера Йоурова в полза на медийната свобода в ЕС, но подчерта, че според организацията ЕК трябва да продължи в тази посока като даде конкретки препоръки на страните членки, последвани от съответните сакнции.

Шалай подчерта, че България е на 111-о място в класацията за свободата на медиите. По думите му страната е в най-лошо положение и на регионално ниво, защото събира в едно всички проблеми, които се наблюдават на Балканите. "Спомням си, че през 2019 г. пак имаше протести и то на журналисти заради отстраняването на г-жа Силвия Великова", каза той.

Представителят на „Репортери без граници” разказа, че през декември 2019 г. членове на организацията са имали среща с премиера Бойко Борисов, на която е постигната договорка за изготвяне на пътна карта за медийни политики в България.

Ръководителят на отдел „Информационно общество” в Съвета на Европа Патрик Пенинкс изрази съжаление, че вижда "чудесна страна като България да се срине в рейтинга за свободата на медиите от 35-о място през 2006 г. чак до 111-о през 2019 г.

Румънската евродепутатка от "Обнови Европа" Рамона Стругариу подчерта, че подобни дебати за свободата на медиите трябва да бъдат организирани по-често, защото са важни, както за хората в България, така и за гражданите на целия ЕС.