Махнете тавана и дайте помощи, а не двойно увеличение за ниските пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9111040 www.24chasa.bg

Осъвременяване на старите поне с осигурителния доход от 2015 г.

Държавните служители да плащат сами осигурителните си вноски, предлагат читателите на “24 часа”

Таванът, който ограничава максималния размер на пенсиите, да бъде премахнат. А нарастването им догодина да е справедливо и с еднакъв процент на всички пенсионери, а не да се дава приоритет на ниските пенсии с двойно увеличение, както обмисля правителството.

Това са основните предложения на читателите на “24 часа” за промяна в пенсионната система, така че доходите на възрастните хора да станат поне малко по-достойни. Над 200 души дадоха само за ден идеи към деветимата социални министри, които ще дебатират възможните промени в пенсиите в “Клуб “24 часа”.

Основният проблем за хората е предложеното диференцирано увеличение на пенсиите от следващата година. Според плановете на правителството минималната пенсия ще стане 300 лв., а от 1 юли пенсиите до 369 лв. ще бъдат вдигнати с 10%, колкото е удвоеното увеличение по швейцарското правило, а останалите ще получат индексация само от 5%.

По този начин пенсия от 368 лв. ще стане 404,80 лв., а пенсия от 371 лв. ще е 389,60 лв. Тази схема

облагодетелства

хора, които са

работили

по-малко и са

се осигурявали

на по-малки

заплати

Освен това се подава сигнал към младите, че няма смисъл да внасят реалните си осигуровки.

По-добре е всички пенсии да бъдат вдигнати първо с 50 лв., а след това индексацията по швейцарското правило да е с еднакъв процент, препоръчват семейство Пейчинови.

“Ако приложат швейцарското правило за пенсиите над 369 лв. от 1.07.2021, моята пенсия ще се намали с 2,5 лева в сравнение със сумата от пенсия + 50 лева, които получавам сега. Е, и? Може ли тогава без това швейцарско “упражнение”, обяснява пък инж. Даниела Цанова.

“Моята пенсия е отпусната през 1999 г. и в момента е с 540 лв. по-ниска от пенсия, отпусната със същите показатели сега. Четох, че предложението на социалното министерство е увеличение на минималните пенсии. Смятам предвиденото 10% увеличение на пенсиите до 369 лв., а всички останали с 5% за несправедливо. Така се нарушават принципите на осигуряването - 369 лв. пенсия става 405,9лв, а пенсия 369,01 - 387,47лв. На практика се наказват хората, плащали по-високи осигуровки”, предлага Николай Атанасов. Според него вместо несправедливо увеличение на пенсиите за хората, които получават под линията на бедност, трябва да се предвиди допълване на дохода със социални помощи.

Таванът на пенсиите, който ограничава максималния размер на 1200 лв., също е проблем за читателите на “24 часа”. Според повечето от тях таванът трябва да бъде премахнат напълно още догодина, а алтернативата е плавното увеличение на максималния осигурителен доход поне с ръста на заплатите, който отчита националната статистика.

“От началото на 2018 г. съм в армията на пенсионерите след 43 г. трудов стаж. “Заковаха” ме на тавана на пенсиите, като “любезно” ми обясниха, че въпреки че с отчисленията на моята заплата и допълнителни трудови договори, които ми дават право на далеч по-висока пенсия, аз трябва да се примиря с това странно и нелогично решение... Не съм против солидарността и съм давал дарения, помощи и съпричастност към хуманни каузи. Но никак не е честно от мен и от тези като мен да се вземат ресурси и да се дават на хора без един трудов ден в живота или такива, които са шмекерували”, пише професорът по медицина от Варна Красимир Методиев.

Заради тавана са ограничени доходите и на категорийните работници като миньори.

“Спестяванията

за пенсия следва

да бъдат лични и

да се наследяват

Тези принципи работят в много държави и са успешни. Те възпитават у хората трудолюбие, а не да крият доходи и да разчитат на непазарни методи за подпомагане. Всичко друго няма да работи, още повече в светлината на демографската криза и бъдещия тренд на постъпленията и разходите за пенсии.

2. Догодина

максималният

осигурителен

доход да стане

задължително

4000 лева Внимателен анализ на “засегнатата група” показва, че това не са главно IT специалисти и хора от средната класа. Освен това в последните 3 г. заплатите, главно в държавната администрация, бяха значително повишени, а всяко тримесечие много администрации си дават бонуси.

3. От догодина пенсиите за прослужено време и старост на ВСИЧКИ пенсионери следва да се изменят с ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ. Иначе младите няма да имат мотив да внасят пари за пенсия, а ние, старите, ще се чувстваме излъгани от тази власт”, категоричен е Димитър Йорданов.

Задържането на тавана, без дори да се увеличава в годините, всъщност води до уравниловка на пенсионерите с постоянното вдигане на минималната пенсия.

“Не е честно към хората със и над 40 г. трудов стаж, учили, завършили, образовали се, постоянно усъвършенствали се и през годините на трудовата си дейност повишавали квалификацията си, което им е отнемало през годините от свободното време, от времето за децата и близките, а им е коствало и финансови разходи за изучаване на новости в съответната област, езици и т.н. Не заслужават ли да получават това, което са си отработили и съвестно са внасяли осигуровки.

Управляващи, настоящи и бъдещи,

не допускайте

грешката хората

да откажат да

се осигуряват

на реалните си

доходи,

защото не виждат смисъл и сигурност от страна на държавата за старините си. Всеки рано или късно става пенсионер, нека това не означава бедност, подаяние, подигравка”, обръща се към 9-имата социални министри Красимира Богданова.

Държавните служители да плащат сами осигурителните си вноски, а не да ги покрива бюджетът, предлага още тя.

Като вариант за по-чувствително увеличение на пенсиите читателите на “24 часа” предлагат да се обсъди и преизчисляване на старите пенсии с осигурителния доход поне за 2015 г. Това бе един от вариантите, предлаган и от социалната министърка Деница Сачева. При него обаче увеличението ще засегне само 1,1 млн. пенсионери, а не всички. Така обаче ще се ликвидира разликата между старите и новите пенсии, обяснява предложението си Капка Кръстева. Разликата при равни други условия в размера на пенсиите може да стигне и 50% в зависимост кога са отпуснати.

Проблем при преизчисляването на пенсиите е и вземането на стар осигурителен доход при увеличението на дохода на пенсионер, който продължава да работи и да се осигурява.

Отлагането на текстовете как да се плащат т.нар. втори пенсии от частните фондове също вълнува голяма част от читателите на “24 часа”. Не липсват и конкретни казуси, в които хора питат социалните министри дали да прехвърлят партидите си в НОИ.

“Бе дадена възможност на хората да прехвърлят натрупаните партиди в УПФ към НОИ, без да е налице предпоставка за информиран избор – първо, няма методика за фазата на изплащане на пенсията от втория стълб (напр. всеки пенсионен фонд си е направил едни условни калкулатори, като има големи разлики при различните фондове) и второ, ако има редукция на индивидуален коефициент от 20-25% към момента на 7-12% примерно – това също променя индивидуалните разчети, които всеки трябва да направи, за да вземе решение за прехвърляне. Има още фактори, като например как ще расте минималната и максимална пенсия в следващите години. Трябва да се осигурят условия за информиран избор”, пише по темата Иво Царев.

Предлагат се и промени в инвалидните пенсии, така че сегашните добавки за лекарства да остават за болните хора, а медикаментите да се поемат от касата.

Достойни пенсии – защо “не”, кога “да”: питайте и чуйте 9 министри

За първи път в "Клуб “24 часа” Визионери” сядат заедно 8 бивши социални министри и сегашната Деница Сачева.

Темата за достойните пенсии на българите ще бъде коментирана в професионален дебат.

Всеки читател може да попита за своя пенсионен казус на имейл 24action@24chasa.bg.

Задайте въпрос за своите пари за старост днес на тел. 029422514 от 11 до 20 ч.