Петя Запрянова, акушерка №1 на Европа искала друга професия, но не съжалява нито за миг (видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9111075 www.24chasa.bg
Петя Запрянова се грижи за пациентите вече над 30 години, от 10 г. е в родилното на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. СНИМКА: Руслан Йорданов

- За 30 години пловдивчанката е изродила стотици бебета, не знае точно колко, съветва здравите жени да не раждат с операция

- Международно жури с 20 членове от различни държави единодушно я посочи като победител

- Много съм доволна, че достойно представих страната си, казва отличената българка

“Съдбата си знае работата. Да бъда акушерка, не беше първото ми желание. Исках да уча за помощник-фармацевт, но не ми достигна балът при кандидатстването. Никога през годините не съм съжалявала, че съм избрала тази професия”, казва старшата акушерка Петя Запрянова

Тя е победителят за Европа в престижния международен конкурс Kate Granger Awards 2020.

На тържествена церемония старшата акушерка от УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

бе коронована

за най-добрия

професионалист

в своята сфера на Стария континент за вдъхновяващата си работа и състрадателна грижа.

“Акушерството е една много трудна и отговорна професия, но е с призвание и трябва да се работи с любов, сърце и раздаване. Ако отвътре не я носиш тази любов към хората, пациентите, майките и бебетата, няма да просъществуваш дълго в това занятие”, категорична е тя.

Запрянова се грижи за пациентите над 30 години, голямата част от тях в най-голямата болница в Южна България.

Преминала е през всички стъпала и отделения. От десетина години е в родилното, където се раздава изцяло. “Да се опише с думи чувството, е много трудно. Ти си до жената в най-трудните моменти. И като се роди бебето, виждаш сълзите на радост в очите ѝ. Докосваш новия живот и го подаваш в ръцете семейството, които са на върха на щастието. Ние, акушерките, сме удовлетворени, че

всеки ден

даряваме щастие

в ръцете на

младите

семейства”,

подчертава Запрянова.

Старшата акушерка е номинирана за конкурса от Алианса на българските акушерки по време на годишния конгрес на международните акушерски организации в Прага.

По тяхна инициатива 2020-а бе обявена за година на медицинската сестра и акушерката в чест на 200 г. от рождението на легендарната британска медицинска сестра Флорънс Найтингейл.

Международните лекарски съюзи посочиха, че тези професии са много ценни и важни за бъдещето на всички народи, и призоваха да им се отдели специално внимание. По този повод европейските страни организират различни събития и награди.

Общоевропейският конкурс продължил няколко месеца. Пловдивската акушерка се явила на различни интервюта и участия. Представила презентации и публикации в медицински издания за нейната работа.

Международното жури с 20 членове от различни държави обаче

било

най-впечатлено

от видео-

презентацията

на Петя Запрянова. Те единодушно присъдили приза на пловдивчанката.

“Изключително горда и щастлива съм от факта, че достойно представих България, Алианса на акушерките, и болницата, в която работя. 30 години труд с удоволствие и желание и непрекъснато раздаване - това неминуемо се оценява един ден. Радвам се, че признанието е на европейско ниво”, допълва тя.

Старшата акушерка съветва младите си колеги да работят с любов, без да мислят какво, кога и как ще се случи, тъй като признанието и наградите идват като естествен процес.

Петя е изродила стотици бебета,но не е следила точния им брой.

“Нашата работа не е само в родилната зала, а в цялата сфера на акушерството и гинекологията. Ние трябва да сме винаги до жената и до майката и трябва винаги да ѝ помагаме”, обяснява тя.

Надява се, че с награди като Kate Granger Awards 2020 ще се издигне престижът на акушерската професия и съответно обществото ще има по-голямо уважение към нея.

“Все по-трудно младите хора избират да стават акушерки и броят ни намалява тревожно”, смята тя. Призовава бъдещите майки да им имат доверие и да разчитат на тях. “Ние сме техни приятели, партньори и сътрудници. Всяка акушерка майчински се грижи за жената през целия период, докато дойде раждане.

Нека не се страхуват от раждането, защото това е естествен физиологичен процес и нещата ще се случат”, категорична е Петя Запрянова.

Тя е помагала и при много раждания с усложнения. Един от най-тежките ѝ случаи е на майка, живееща в чужбина, която е имала две неуспешни бременности. Жената решила за третото износване да се върне в България. “Имаше много трудна бременност. Няколко месеца лежа в клиниката за задържане, стана тежко раждане с усложнения. Тази майка ни е безкрайно благодарна и

всяка година

се обажда и

благодари

на всички медици от УМБАЛ “Свети Георги”, които са ѝ помогнали.

Дори веднъж каза на баща си: “Това е моята акушерка”, заради което се почувствах страшно горда”, спомня си Запрянова.

Тя е умерено скептична към последната мода да се раждат бебета с операции. “Аз съм за нормалните раждания, тъй като това е естествен физиологичен процес. И

ако жената е

здрава, не е

проблем да роди

А там, където има медицински проблем, лекарите са насреща, за да има щастливо семейство с живо и здраво бебе”, казва акушерката.

Тя е убедена, че има бебета, които се раждат под щастлива звезда. Някои се появяват на бял свят с истински двоен възел на пъпната връв. Късметлийско било и първото бебе в България за 2020 г. - Райчо, родено в пловдивската болница.

“Терминът на майката беше доста по-късно - в края на януари, но тя дойде и го роди с лекота. Получи много подаръци и внимание от всички”, усмихва се старшата акушерка.

Петя има съпруг, двама големи синове и 5-годишно внуче, за които също се грижи.

“Благодаря и за подкрепата на близките си, които ме разбират, защото моята работа изисква и много допълнително време. 

В номинацията Алиансът на българските акушерки определя Петя Запрянова като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея

е акцентирано

върху

отдадеността ѝ

на професията

Неоспорим факт е, че Запрянова се е доказала през годините с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето, както и със своя принос за издигане на авторитета на акушерската професия в България.

Дипломата за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа ѝ бе връчена от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията и съпруг на д-р Кейт Грейнджър.

“Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези престижни награди.

Хората, които

работят в

здравеопазването,

наистина

надскачат

себе си

всеки ден и аз им се възхищавам. Кейт със сигурност би се гордяла с всеки човек или екип, който е номиниран, и би се радвала за признанието им”, заяви Крис Пойнтън. Кейт Мириам Грейнджър (31 октомври 1981 г. - 23 юли 2016 г.) е английска лекарка и инициатор на инициатива за по-добри грижи за пациентите. През 2014 г. тя стартира кампанията #hellomynameis, насърчаваща здравния персонал да се представя на пациентите.