Половината от жителите на София, Атина и Рим се страхуват да се разхождат сами през нощта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9114198 www.24chasa.bg
Повечето софиянци смятат, че качеството на живот в столицата се е повишило.

Качеството на живот в столицата и в Бургас се е повишило за 5 години, сочи последният доклад на Еврокомисията

По-малко от половината жители на Атина, Рим, София, Лиеж и Марсилия се чувстват спокойни, ако се разхождат през нощта, в сравнение с над 90% в най-добрите 10 града по този показател, сред които Копенхаген, Овиедо в Испания и датският Олборг.

Това сочат резултатите от проучване, публикувани в петото издание на доклада за качеството на живот в европейските градове, изготвен от генерална дирекция “Регионална и селищна политика” към Еврокомисията. Докладът обхваща 83 града в ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия, Великобритания, Западните Балкани и Турция. Българските градове, включени в проучването, са София и Бургас.

Документът разкрива в кои градове хората са доволни от обществените услуги и удобства. Проучва се дали жителите се чувстват в безопасност, дали са доволни от пазара на труда, какви методи използват да се придвижват и други въпроси, включени в интервюта, проведени през миналата година.

През 2019 г. 9 от 10 души са били доволни от живота в своя град. В повечето от източните градове на ЕС мнозинството жители смята, че качеството на живот там се е подобрило през последните пет години, докато в други южни и западни градове мнозинството е на мнение, че то е останало същото или е намаляло.

62% от запитаните

софиянци смятат,

че качеството на

живот в града им

се е повишило,

с което българската столица се нарежда на 5-о място по този показател. Сред 83-те града, включени в проучването, полските Бялисток и Гданск и чешкият Острава заемат челните места с над 65% от жителите, заявили, че живеят по-добре отпреди 5 години. Рим и Болоня в Италия показват най-ниски резултати с по-малко от 13% доволни жители. 

Столицата на България се нарежда в дъното на класацията, що се отнася до чувството за безопасност през нощта, като само 41% заявяват, че се чувстват сигурни на разходка сами. По-ниско е чувството за сигурност единствено у гражданите на Рим (40%) и на Атина (38%). На въпрос съгласен ли си с твърдението, че се чувстваш сигурен нощем сам в Бургас, само 11% отговарят, че са категорично несъгласни, т.е. изпитват страх. Други 20% смятат, че градът е напълно безопасен за среднощни разходки.

На повечето хора в моя град може да се има доверие - това твърдение е по-рядко срещано сред жителите на столиците в сравнение с тези, които живеят в по-малки градове - 61% срещу 70% в нестоличните градове на Европа. По-ниското ниво на доверие в столиците се потвърждава в почти всички страни. В България само 36% от жителите на София се доверяват на хората в сравнение с 67% в Бургас. В Холандия 70% от живеещите в Амстердам се доверяват срещу 89% в Грьонинген.

На предпоследно място София се нарежда и по показателя доколко жителите смятат, че е подходящ за имигранти от други страни. Така мислят едва 47% от запитаните софиянци, като по-ниско е нивото само в Скопие - 33%. Сред бургазлии 48% отговарят, че градът им е гостоприемен за имигранти.

В топ 10 София се нарежда по показателя колко хора използват градски транспорт - 55%. Българската столица е класирана редом до Стокхолм, Виена и Цюрих. Най-лоша е ситуацията в Подгорица, където едва 24% от жителите оставят колите си и се качват на автобус или трамвай.

44% от

бургазлиите

използват

най-често кола,

за да се движат из града. Следващият най-предпочитан транспорт е градският, използван от 19%, следван от ходенето пеша (15%) и колелото (11%). Подобна е ситуацията в София, където 41% се движат с кола, 30% с градски транспорт, 14% пеша, а 6% с колело.

Удовлетвореността от качеството на въздуха варира значително между градовете в Европа, с разлика от 80 процентни пункта между града с най-високо и най-ниско удовлетворение. Жителите на Цюрих са най-доволни от качеството на въздуха (93%), срещу 13% за жителите на Скопие. Едва 27% от софиянци не се оплакват от качеството на въздуха. В Бургас 30% от хората са доволни от въздуха, който дишат, а 69% казват, че нещо трябва да се промени.