Келнер взе Би Ти Ви с обещание: ще спазва ценностите, направили тв новините уважавани (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9114409 www.24chasa.bg
Дидие Щосел СНИМКА: Йордан Симeонов

Голямата изненада е избирането на Дидие Щосел за шеф на 4 от телевизиите на PPF, но без българската

Французин с професионална кариера в българските телевизии ще ръководи 4 от тв компаниите на чешкия милиардер Петр Келнер, но без Би Ти Ви. Дидие Щосел, управлявал допреди година и половина “Нова Броудкастинг груп”, поема медийните групи в Чехия, Словакия, Румъния и Словения, които до вчера бяха част от американската СМЕ. (Виж за него в карето.) Всъщност СМЕ фактически продължава да съществува, но вече като собственост на PPF.

У нас обаче Келнер праща сънародника си Любош Йетмар, който ще е новият главен изпълнителен директор на “СМЕ България” - дружеството, което ще управлява Би Ти Ви, съобщиха официално от PPF Group.

На 13 октомври - точно както беше обявено преди седмица, компанията заяви, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на “Сентрал Юропиън медия ентърпрайзис (Central European Media Enterprises Ltd. (СМЕ) - досегашния собственик на Би Ти Ви.

За разлика от дотогавашните коментари, че е възможно още на следващия ден ръководството на телевизията у нас да бъде сменено, то остава засега.

Йетмар не заменя досегашния шеф на “Би Ти Ви Медия груп” Флориан Скала и “очаква с нетърпение да работи с него”, пише в съобщението.

Любош Йетмар става главен изпълнителен директор на новото дружество “СМЕ България”, което на практика ще управлява “Би Ти Ви Медия груп”. Той ще отговаря за оперативната дейност, стратегията и бъдещите планове за развитие на медийната група.

Йетмар има над 20 години стаж в радиото и телевизията. До началото на септември е бил председател на борда на групата GES Media Asset, която държи втората най-голяма чешка телевизия Prima. Бил е управляващ директор на Radio United Broadcasting, също част от Prima Group. Преди това е работил и за НВО.

PPF разбира жизненоважната роля на независимите и обективни медии в днешното общество и

ще продължи да

се придържа към

ценностите,

които направиха

новините на

Би Ти Ви много

уважавани,

се казва още в официалното съобщение.

“Би Ти Ви e добре управлявана компания с изключителен потребителски обхват и разпознаваемост на марката и очаквам с нетърпение да работя с мениджърския ѝ екип. Мой приоритет е да продължа мисията на Би Ти Ви чрез предоставяне на независими и обективни новини, както и висококачествено развлечение за нашите зрители”, казва Любош Йетмар за новия си пост.

Бързи промени очевидно няма да има. Поне така личи и от изявлението на Петр Келнер след окончателното приключване на сделката вчера: “Имаме чувство на отговорност заради постиженията на СМЕ с тези тв мрежи. Искаме да надстрояваме върху този успех и върху позицията, която те заемат на съответните пазари като независими оператори. Ще работим за създаването на нови бизнес възможности между медийните оператори и телекомуникационните услуги.

Удоволствие е да имаме такава силна и лоялна аудитория и намерението ни е да засилваме връзките с нашите зрители чрез съдържание и превъзходно потребителско изживяване.”

Келнер, който е мажоритарен акционер в PPF, е и собственик на телекомуникационната компания “Теленор” у нас. Вероятно ненапразно говори за съдействие между телевизиите и телекомуникационните услуги. Така изречено от него, означава, че няма нищо вярно в слуха за скорошна препродажба на Би Ти Ви. Още по време на сделката упорито се обсъждаше от медийни наблюдатели как сръбската “Юнайтед груп” (която държи телекомуникационния оператор "Виваком" у нас - б.а.) ще откупи от PPF телевизиите в България, Словения и Румъния. Келнер щял да остави за себе си само медиите в Чехия и Словакия.

Във вторник, в деня, в който чешката група взе 5-те телевизии, веднага се появи нов слух - “Юнайтед” искали да купят Нова тв.

Каква е истината, разбира се, никой не може да каже, когато става въпрос за големи пари.

И най-вероятно точно заради това също вчера, 13 октомври,

“Нова

Броудкастинг

груп” обяви, че

вече е официален

собственик на

“Канал 3”,

The Voice TV, Magic TV и радиата “Витоша”, “Веселина”, The Voice и Magic FM. Разширението на медийната група вече е вписано в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Французинът помагал на

PPF при неуспешната

сделка с “Нова”

След като преди година и половина Дидие Щосел напусна ръководния пост в “Нова Броудкастинг груп”, а и България (заживя в Солун), сега става главен изпълнителен директор в СМЕ - дружеството, което ще управлява медийните групи на PPF в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Щосел се познава с Петр Келнер от времето, когато чешкият милиардер преговаряше с предишните собственици на “Нова” - шведите от MTG, да купи медийната им компания у нас. Тогава е помагал за осъществяването на сделката, разказват запознати.

Французинът става главен изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг груп” през 2012 г. и остава на този пост почти 7 години. Тръгва си, когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купуват медийната компания и той продава своя малък дял.

Щосел стъпва за първи път на българския медиен пазар през 2005 г., когато управляваната от него британска медийна компания Apace Media купува част от музикалната тв “ММ” ООД. По-късно тя става част от BMGL (Balkan Media Group Limited), съвместно дружество между Apace Media Group UK и шведската медийна компания Modern Times Group (MTG).

Щосел притежава магистърска степен по бизнес администрация (MBA) от INSEAD и е специализирал “Управление на институциите в ЕС” в университета ENA в Париж.

Компания за

49 милиарда евро

2,1 млрд. долара е цената на сделката, с която чешката PPF Group придоби телевизиите на американската СМЕ.

PPF Group е международна инвестиционно-финансова група, чиито компании работят в различни отрасли, сред които финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, недвижими имоти и машиностроене. Растежът на компанията се дължи на развитието на традиционни и нови индустрии, създаването на модерна инфраструктура и дигитална икономика. Дейността ѝ се разпростира от Европа до Северна Америка и Азия. Активите ѝ са близо 49 милиарда евро, а служителите ѝ в света - 135 хил. души, по данни от 31 декември 2019 г.

PPF е основана през 1991 г. Името ѝ идва от Prvni privatizacni fond (“Първи приватизационен фонд”). Холдинговата ѝ компания PPF Group N. V. е регистрирана в Амстердам. Основен собственик е Петр Келнер, чието състояние се оценява от сп. “Форбс” на 18,5 млрд долара. Миноритарни дялове имат Ладислав Бартоничек и Жан Паскал Дювесар.

По информация от официалния сайт на PPF Group N.V. групата притежава 21 компании, сред които 100% от Home Credit B.V. (холдингова компания на групата Home Credit - потребителско кредитиране в Централна и Източна Европа), HC Asia N.V. (потребителско кредитиране в Азия), PPF Real Estate Holding B.V (специализирана компания за проекти в областта на недвижимите имоти). Впрочем за дружеството Home Credit се твърди, че след навлизането му в Китай, САЩ и Индия то е основният източник на приходи в цялата група.

През 2018 г. PPF придобива дейността на норвежкия телеком Telenor Group в България, Унгария, Черна гора и Сърбия за 2,8 млрд. евро. Според предварително подписания договор българското звено се оценява на 810 млн. евро.