"24 часа" отличава за 18-и път Достойните българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9114458 www.24chasa.bg

Те са на първа линия в борбата със заразата, помагат без корист, спасяват, щедро даряват, градят безвъзмездно, отстояват справедливи каузи.

Инициативата на “24 часа” “Достойните българи на годината” започна през 2003 г., за да разказваме с помощта на читателите вдъхновяващи истории на обикновени българи, направили необикновени постъпки.

Всяка година ги отличаваме на специална церемония. В четвъртък е 18-ата церемония “Достойните българи”, на която отново ще покажем хора с големи сърца. (Виж тук някои от историите.)

“Достойните българи” е една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи у нас. Досега през годините разказахме за 702-ма достойни българи. Всяка година има голямо отличие. Добротворците получават и специални медали и грамоти.

Ава, Муса и Емил Вакльови - всеотдайни медици, за 8 дни загубиха битката с COVID

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Само за 8 дни един след друг битката с коронавируса загубиха семейството медици Ава, Муса и Емил Вакльови. Цялата община Белица, както и съседните села продължават да тъгуват за любимите си лекари.

През август първо се заразяват личният лекар д-р Муса Вакльов и съпругата му Ава, която е медицинска сестра и акушерка и работи при него в кабинета им в с. Краище. Д-р Вакльов е с най-много пациенти в листата си - около 4500. Има записани пациенти и от Бабяк, Дагоново и други села. Семейството вероятно се е заразило от пациенти, работили в шивашки цех в Разлог, където по това време имаше 60 души с положителни тестове.  

Малко след двамата родители се оказва, че с коронавирус е и синът им д-р Емил Вакльов. Той е кардиолог в частната болница в Благоевград, приема пациенти и в Краище.

Състоянието на майката Ава се влошава и е транспортирана в “Пирогов”. След нея се налага там да бъдат хоспитализирани Муса и Емил. И тримата са интубирани, а на 24 август живота си изгуби 60-годишният Муса. Четири дни след него почина и 36-годишният му син. И докато община Белица е в траур, след още 4 дни умира и майката Ава.

“Такава трагедия никой тук не помни. За 8 дни си отидоха трима души от семейството. Сега при дъщерята Деси, която е стоматолог, денонощно стоят роднини, за да помогнат, доколкото може, да се съвземе от ужаса”, казват в Краище.

“Цялото семейство са медици. Смъртта на д-р Муса Вакльов е загуба за цялата община. Той беше лидер на общността тук. Най-уважаваната фамилия, най-добрите и всеотдайни в професията”, казва кметът на Белица Радослав Ревански, чиято майка е сестра на Ава Вакльова.
Д-р Муса Вакльов повече от 30 г. е лекар в община Белица, започнал е работа в родния си край веднага след завършване на образованието си. Бил е 3 мандата общински съветник, а синът му Емил влезе в общинския съвет на последните избори.

“Това е фамилия, за която никой лоша дума не може да каже. Чичо никога не е излизал в отпуск. Винаги е бил на работа, по 24 часа в денонощието. Не само че приемаше в кабинета си, но и редовно правеше посещения по домовете на хората. Никога не е отказвал преглед”, допълва кметът Ревански.

“Изгаснаха три слънца! До последно докторът си беше в кабинета, изключителен професионалист, помогнал е на стотици хора. Той беше най-уважаваният в селото. Отзивчив, добър, обичаше си професията.
Колко хора са го събуждали нощем със здравословен проблем и на нито един не е отказал помощ. Нямаше работно време - беше на разположение денонощно”, каза кметът на Краище Муса Мизур.

Едуард Монов плати от джоба си, за да отиде на 100 км да гаси
горяща гора

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

29-годишният Едуард Монов от Неделино се отзова на призив на община Чепеларе за доброволци за спасяването на горяща гора от около 20 дка над село Павелско. Тъй като нямало подходящ обществен транспорт да се стигне бързо до пожара, Едуард помолил майка си да го закара със семейния им автомобил, въпреки че мястото е на 100 км. След като огънят бил потушен, Едуард се върнал обратно до Неделино с автобус.  

Едуард научил за апела на общината от социална мрежа. Проверил достоверността му и тръгнал веднага. Пожарът бил в местността Зло усое. За всеотдайноста му кметът на Чепеларе Боран Хаджиев му изказа благодарност.

Монов е доброволец от 4 г. Участвал е в гасенето на над 100 пожара в страната. Бил е и на акции при наводнения, силни бури и аварии. Според него най-важното е доброволците да са подготвени и физически, и психически.

“Емоцията не бива да надделява над разума. Всеки доброволец трябва да пази себе си и да е наясно какво прави”, казва Еди.

Когато дойде вирусът, първокласникът Ники изпразни касичката си и дари 300 лв. на болница

ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Седемгодишен малчуган от Враца, наричан от близки и приятели Коки, през април даде пример на възрастните за безкористност и съпричастност.

В разгара на коронавирусната епидемия у нас първокласникът Никола Иванов от началното училище “Иванчо Младенов” дари спестяванията си на врачанската болница за купуване на лични предпазни средства с вълнуващо писмо до шефа на здравното заведение д-р Петър Керемедчиев. 

Първокласникът събирал пари, за да си купи нов телефон, за да може да се чува с приятели и съученици, общуването с които много му липсвало по време на задължителната карантина.

Осъзнал обаче, че не вещите правят света такъв, какъвто той иска да го вижда. И съвсем спонтанно взел решение да зарадва медиците, като изпразнил касичката си и събраните 300 лв. били преведени на болницата.

16-годишните Христо и Жулиян скочиха в мъртво вълнение и спасиха живот

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

16-годишните млади спортни надежди Христо Ташев и Жулиян Милчев от Бургас влязоха в класацията на “Достойните българи”, след като със смела и бърза реакция спасиха младеж от удавяне.

На 7 юни две непознати за тях момчета скачат от моста след бас, че не ги е страх, въпреки че не умеят да плуват добре. Коварно мъртво вълнение завлича младежите и те започват да се давят пред очите на десетките хора, събрали се на моста.

Малко по-рано Христо, който е състезател по борба към клуб “Черноморец”, и Жулиян, кикбоксьор от клуб “Аякс”, разпъват хавлии на плажа до моста със свои приятели. Когато чуват викове, че някой се дави, момчетата хукват към моста.  

“Не знаехме колко са във водата. Някои предложиха веднага да скочим и да ги спасим, но аз ги спрях, защото знам, че не се вади толкова лесно давещ се, който може да те повлече.

Сетих се, че в края на моста има спасителен пояс, оставен за спешни случаи”, разказва по-късно Христо.

Жулиян първи скача във водата, а през това време Христо грабва пояса, след което и той се хвърля в морето. Едното от бедстващите момчета е спасено. За съжаление, другото потъва.

За смелата постъпка на младите спортисти първи съобщават от клуб “Черноморец”. Според президента му Стефан Георгиев и треньорите Христо е талантлив борец, носител на медали от държавни първенства, включен е в националния отбор в своята възраст.