Дебат на "24 часа" с участието на 9 министри за пенсиите (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9114690 www.24chasa.bg

Над 1000 станаха за два дни запитванията и предложенията на читателите на “24 часа” към деветимата социални министри, които се събират на дискусия как пенсиите да станат достойни.

Очаквайте много информация, видео и снимки в сайта по-късно.

За първи път в “Клуб “24 часа” Визионери” събираме министрите на труда и социалната политика в последните 30 г., за да обсъдят какви са възможностите за увеличение на пенсиите.

Полска схема за увеличаване на парите на хората с ниски пенсии предлага Болеслава Филашкевич. В Полша схемата се казва “злота за злота”, тук може да е “лев за лев”, пише дамата.

“Ще дам пример; решавате да помогнете на най-бедните, които получават до 600 лв. пенсия. Тези, които имат 300 лв. пенсия, ще получат 300 лв. помощ, тези, които получават 301, ще получат 299 помощ, който получава 599 лв. получи само 1 лев помощ. По тази схема няма да има претенции, че след увеличението ниските задминават по-високите пенсии”, пише Филашкевич. Според нея схемата може да се определя като параметри година за година в зависимост от възможностите на бюджета.

Увеличаване на процента на вдовишките добавки, които от много време са в размер на 26,4% от пенсията на починалия съпруг, предлага пък Таня Иванова. Това реално би повишило чувствително пенсиите на вдовиците и вдовците.

Към пенсиите на възрастните пенсионери - над 65- или над 75-годишна възраст, да бъдат отпускани процентни добавки, предлага пък Георги Борисов. Според него тези плащания може да се дават по аналогия с детските добавки, които получават бедните родители. Като алтернатива се предлага и увеличени помощи за отопление, лекарства и дори хранителни продукти. Така няма да се налага несправедливото увеличение, което предлага правителството, част от пенсионерите да получат увеличение с 10%, а останалите - наполовина.