Два сценария за бюджета на София през 2021 г. - лош и базов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9115695 www.24chasa.bg
ДОНЧО БАРБАЛОВ

Два сценария за икономиката на София през 2021 г. прогнозира Институтът за пазарна икономика. Единият е по-лек и би се случил, ако ситуацията догодина е близка до тази от това лято - има пандемия, но мерките у нас са сравнително леки и без ограничения на стопанската активност. При този сценарий ефектът върху бюджета на столицата би бил ограничен - с по-малък ръст от приходите от основните местни данъци и повишен риск при неданъчните приходи. Вторият сценарий е при ситуация, близка до тази, която беше през пролетта - със строги мерки, ограничена стопанска активност и продължително затворени детски градини. Това ще означава отлагане на плащания, въвеждане на облекчения и силно негативен ефект върху бюджета, който ще се отрази върху данъчните и наданъчните приходи с неизбежна актуализация. Това предвижда анализ, който представиха Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Отчитаме много рязък спад през второто тримесечие на 2020 г. на икономиката в Европа. България беше от страните с по-меки мерки. Но икономиките са свързани - например свиването на индустриалното производство в Италия за цялото тримесечие с 44%, което е невиждан резултат от военно време. Спадът беше драматичен - в страни като Франция и Испания - над 20%. България е сред страните с малко по-малък спад - 8,5%, но той отново е безпрецедентен и невиждан от кризата през 1996 и 1990 г. Кризата не се превърна във финансова за разлика от 2008 г. Няма да имаме финансов шок какъвто преживяхме тогава и това е една от разликите, които отчитаме. Сега имаме срив във физическата активност. Замислете се колко хора можеха да дойдат на почивка в България това лято, нямаше ограничения, но не го направиха. Така че голяма част от ефектите, които търпим и които вероятно ще продължат и през 2021 г., са ефектите от доброволните ограничения. По-средносрочен ефект вероятно ще има трансформацията на бизнеса - например, ако една авиокомпания свие дейността си с 20% как това ще се отрази тук", каза Лъезар Богданов.

Според ИПИ българската икономика ще отчете спад тази година, но ще има възстановяване през 2021 г., което обаче няма да е достатъчно, за да компенсира този ефектов спад. Загубата на работни места тази година - между70 и 90 000, ще бъде възстановена наполовина през 2021 г. 

40% от БВП на страната се изработва от София, като тук доминират услугите. 89% от добавената стойност в София идва от услугите, а 11% от промишлеността, за разлика от страната. Най-голяма динамика в периода 2016 - 2018 г. има в сектора на информационните технологии и услугите, като подсектор на ИКТ, където имаме почти 5,5 млрд. произведена продукция и 44% ръст. Имаме и бум на имотния пазар, който предизвиква 52% ръст на сделките и 30% ръст при строителството. Динамиката в дигиталния сектор се вижда и в ръста на наетите лица и на заплатите там - около 9000 нови работни места в IT сектора при средна заплата от над 3500 лв., обясни Петър Ганев.

През двата месеца на извънредно положение в София са загубени около 18 000 работни места, но след края на извънредното положение има затишие, като сега дори се отчита повече открити, отколкото загубени работни места. Януари и февруари по принцип около 80 000 туристи месечно посещават София, като над половината са чужденци. По време на извънредното положение туристите са около 4000 през април, а чужденците - под 1000. "Сега има известно възстановяване, което е по-бързо при българите и по-бавно при чужденците. Това вероятно ще продължи и през 2021 г. 94% по-малко пътници на летището са отчетени през април. Тук отново има известно възстановяване - преди са били над 500 000 на месец, сега пътниците са 250 - 300 000, добави Ганев. 

Той напомни, че още през април София е свила бюджета си с 23,4 млн. лв.

До края на седмицата в СОС ще бъде внесен проект за втора актуализация на бюджет 2020 на София, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Предвиждат се с 4 млн. лв. повече за най-пострадалия от кризата сектор - градския транспорт.

"Причината са по-малкото пътници в градския транспорт по време на извънредното положение и съответно намалените приходи. За улично осветление и пътна маркировка увеличаваме средствата с 1,2 млн. лв. Правителството осигури средства за строителство на детски градини и ясли в София, затова предлагаме изграждането на три нови сгради да бъде включено в капиталовата програма за тази година. Става дума за две нови сгради в "Люлин" и "Витоша" и разширение в район "Възраждане". Продължаваме работата по още 8 детски градини също с тези средства. Отчитаме основно намаление в неданъчните приходи и средствата от приватизация. Около 3,8 млн. лв. по-малко очакваме от приходите от строителни разрешителни, имаше временно разколебаване на пазара, но сега наблюдаваме стабилизиране", подчерта Барбалов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена