Правителството дава 2,1 млн. лева за 2500 флакона "Ремдесивир" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9115807 www.24chasa.bg
Здравният министър проф. Костадин Ангелов

Няма да има нови по-строги мерки на национално ниво, а само на областно – там, където се налага

Да отпусне допълнителни 2,1 млн. лв. от държавния бюджет и с тях да бъдат закупени още 2500 флакона от лекарството „Ремдесивир”, което за момента е единственото показало добър ефект при лечението на пациенти с коронавирус и е признато от ЕК. Това решение е взел днес Министерският съвет, обяви на брифинг след него здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„До момента в България са осигурени 2837 флакона под формата на дарения, които са разпределени по всички РЗИ-та в страната. От тях, до понеделник (12 октомври), са използвани 978 флакона. Наличното количество към момента е 1779 флакона”, обясни проф. Ангелов. Досега в 13 области в страната медикаментът не е изпозлван изобщо и отчетеният разход на „Ремдесивир” там е 0. Наличните количества ще са стигнат за 3 седмици напред, каза още здравният министър.

Той обясни и, че в случай на изчерпване на медикамента в дадена област, какъвто случай имало в Бургас, тогава се прави бърза организация за доставка от съседна област.

На въпрос какъв ефектът на „Ремдесивир”,на който се възлагат толкова големи надежди и дали той е доказан в клинични проучвания, проф. Ангелов обясни, че лекарството по принцип се използва при вирусни инфекции и че ефектът му е проследен при пациенти в други страни в Европа, а ЕК го е одобрила на база на резултатите.

Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Той е включен в протокола на лечението на такива пациенти, не в България първоначално. Наблюдения има в клинични проучвания в други държави в света. Когато се доказа това, ЕК предприе действия за осигуряването му в размер на 3000 флакона. Този медикамент участва в терапията на пациентите в почти всички държави.

Затягане на мерките в България няма да има, въпреки поредния рекорд от над 700 новозаразени.

„Мерките в България не се спазват. От няколко седмици РЗИ осъществяват контрол по всички закрити обществени места, където гражданите са длъжни да носят лични предпазни средства и по-специално защитна маска на лицето. Вчера РЗИ са посетили няколко големи търговски обекта в София, направени са 29 проверк, от които са съставени 31 акта, 15 от които за продавачи и 16 за граждани.

Тези проверки ще се засилят навсякъде. Нека да се съсредоточим върху действащите в настоящия етап мерки – дезинфекция, дистанция и носене на маски. Тази инфекция ще бъде победена, но с разум и дисциплина”, каза Ангелов и допълни, че областните медицински щабове са овластени и могат да вземат допълнителни мерки според заболяемостта в съответната област. Това вероятно ще се случи в Търговище, каза здравният министър. Там ситуацията с разпространението на вируса се усложни, а леглата в болницата в почти запълнени, затова областният щаб ще заседава днес.

След брифинга здравният министър ще се срещне и със сдружението на представителите на заведенията, с които ще обсъдят спазването на мерките и в тях и какъв е контролът, който самите заведения осъщестяват по спазването им. Проверките от здравните власти в заведенията обаче също ще се засилят, каза министър Ангелов.

За обезпечеснотта на здравната система и готовността ѝ да се справи с нарастващия брой заразени, проф. Ангелов обаче, че имаме готовност да разкрием, при необходимост, над 8000 легла и окло 1200 лега за интензивно лечение.

"Към вчерашна дата (13 октомври, б.а.) имаме 1307 човека в болници и 64 в интензивните структури. Имаме капацитет от достатъчно легла на национална база. Областите Бургас и Благоевград са най-затруднени в момента. В Бургас са предприети необходимте мерки за разкриване на допълнителни легла. В Гоце Делчев, в пулмологичното отделние работи един пулмолог, който е с положителен резултат. Разговаряли сме с директора на болницата леглата от пулмологичното отделение да бъдат прехвърлени към инфкециозно отделение, така леглата там ще бъдат увеличени. Това преструктуриране ще бъде направено днес.
Ще се справим с тази инфекция, благодарение на общите усилия на всички лекари, не само на анестезиолозите, реаниматорите, пулмолозите и инфекционистите. Много от колегите от други специалности също се включват и помагат", каза здравният министър.