Преговорите с US компаниите за VII блок до края на януари 2021 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9118699 www.24chasa.bg
Освен два работещи блока, в АЕЦ “Козлодуй” има и лицензирана площадка за нова мощност. СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

Работим в интерес на българските граждани,
не правим реверанс на САЩ, каза енергийният
министър

Правителството възложи на министъра на енергетиката, а чрез нея на БЕХ, да влезе в преговори с компании в САЩ за проучване на технологии в ядрената енергетика, включително за малки модулни реактори. Това съобщи министър Теменужка Петкова след заседанието на Министерския съвет в сряда. Тя поясни, че това е свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

На заседанието си правителството даде срок на БЕХ до края на януари 2021 г. да предаде доклад от тези преговори.

В ЕС само България, Полша и отчасти Чехия защитават въглищните централи, заяви премиерът. Ще продължим да го правим, но да подготвяме и нови енергийни мощности за след 10-15 години, каза Борисов.

Петкова поясни, че рестартирането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” е свързано с декарбонизацията на икономиката и целта за нулеви емисии през 2050 г., поставена от Европейския съюз. Всяка държава сама ще определя енергийния си микс, а беземисионна икономика може да се постигне чрез използване на ядрена енергия и ВЕИ.

Петкова обоснова възраждането на дейностите за VII блок и със заповедта от 21 януари 2020 г. на Агенцията за ядрено регулиране, с която се лицензира площадка за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй” и на одобрения ОВОС. Наличието им е предпоставка да продължим напред, каза Петкова.

Колкото до АЕЦ “Белене”, тя отговори, че процедурата е в ход, съгласно решение на Народното събрание, което правителството ще изпълни. Има забавяне на отделните етапи от процедурата, кризата с COVI-19 е наложила реорганизация на целия процес, свързана с мерките за живота и здравето на хората.

На въпрос дали преговорите със САЩ за VII блок са реверанс заради позицията им за “Балкански поток” и “Белене”, Петкова отрече. “Не можем да говорим за реверанс, правителството работи в интерес на българските граждани, изборът е въпрос на енергийна политика в рамките на ЕС. Въпросът с реверанс не стои на дневен ред”, каза министърката.

Тя припомни, че у нас има 4000 мегавата въглищни мощности, за които ще се борим до последно, и 2000 мегавата в АЕЦ “Козлодуй”. След 10-12 г. някои от тези базови мощности трябва да бъдат заменени с други.

По-късно Петкова бе извикана в енергийната комисия в парламента, за да обясни ненадейното възраждане на идеята за VII блок. Пред депутатите тя направи преглед на хронологията на идеята за нов блок в АЕЦ “Козлодуй” до решенията на парламента от 2013 г. и на кабинета на Пламен Орешарски. Припомни, че през 2015 г., 5 дни преди служебното правителство, кабинетът “Орешарски” е оставил подписването на акционерно споразумение с “Уестингхаус” на следващия кабинет. Това беше второто правителстно на Борисов, което не го подписа.

Депутатите от БСП изразиха изненада от ненадейното решение на кабинета. Таско Ерменков каза, че не е придвижен проектът “Белене”, а се започва нов ядрен проект.

Според председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов проектът на VII блок, за който има решение на Народното събрание, не е бил спиран.

В анализ на “24 часа”

още през 2006-а е

предложен VII блок

През 2006 г. в анализа за “24 часа”, публикуван на 24 ноември, Филип Цанов лансира идеята за строителство на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй” вместо АЕЦ “Белене”. Това става месеци преди затварянето на III и IV блок, което стана на 30 и 31 декември 2006 г., като две години преди това бяха спрени I и II блок. Това беше цената, която плати България за влизането си в Европейския съюз.

Изтеглете анализа на 24 часа тук

Анализът на Цанов е по повод идването на Джефри ван Орден с надеждата да бъде спасен IV блок, което не се случи.

Не е ли по-разумно нови мощности да бъдат построени на мястото, където има изградена инфраструктура, завод за рециклиране на ядрени отпадъци, хранилища за отработено ядрено гориво и висококвалифициран персонал? След като затваряме 3-и и 4-и реактор, е резонно да построим 7-и и 8-и, смята преди 14 г. авторът.

Развитието от последните дни води към реализирането на два ядрени проекта - и АЕЦ “Белене”, и нова мощност в “Козлодуй”.