Оставката отхвърлена! Караянчева остава шеф на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9119825 www.24chasa.bg
Депутатите дебатират по искането за оставката на Цвета Караянчева над час и половина.

Дебатът продължи четири часа и половина, мина през спор за Кърджали и стари килими

Вежди Рашидов предложи на Нинова да покани Борисов на ресторант и да се разберат като мъже

ДПС показа остър език и излезе с витиевати шеги по адрес на шефката на НС

Зам.-председателите на парламента Кристиан Вигенин и Веселин Марешки навлязоха в хомосексуална реторика

С 97 гласа "за", 126 "против" и 0 въздържали се депутатите отхвърлиха искането за оставката на Цвета Караянчева и тя запази поста си на председател на парламента. Решението бе посрещнато с аплодисменти от депутатите от ГЕРБ, а съпартиецът й Евгени Будинов й връчи букет с цветя. „За“ гласуваха само от БСП и ДПС, а всички останали бяха против оставката.

Дебатът в зала продължи четири часа и половина с остри реплики, витиевати подигравки, сравнения коя партия колко е направила за Кърджали, колко са ценни старите килими и колко важно е килимарството, чуха се дори и обвинения в кражба на папката на Спас Гърневски от ГЕРБ. 23-минутна реч произнесе Караянчева в края на дебатите, като оспори мотивите на ДПС и БСП и нарече двете партии „невидима коалиция“. Социалистите и депутатите от движението услужливо се заобикаляли в кулоарите, карали се дори, но после бързо се сдобрявали.

„Има такива коалиции, които оцеляват на пук на политическата логика. Оцеляват, защото са здраво споени. Привидно се карат, тайно се извиняват. От време на време тези коалиции излизат на светло, обосновават едно и също искане по един и същи начин. Уж всеки е сам за себе си, но са заедно“, каза Караянчева.

Като избрана от Кърджали тя не пропусна да навлезе в темата, която се чуваше често в зала - коя партия е направила повече за родопския град и кой политик е по-уважаван от жителите. "Нинова още не може да преглътне срама, че спуснатият от нея парашутст г-н Симов не можа да каже колко са общините в Кърджали. Да не забравим, че Слави Бинев кацна в избирателните списъци на ДПС. Доверието ще го измерим след 6 месеца", каза още Караянчева.

Тя отрече някога да е укривала премиера Борисов от въпросите на опозицията и изнесе статистика на колко въпроса е отговорил той през тази година. 38 са зададените въпроси до премиера. Отговор имат 23, а 10 са преадресирани до ресорните министри. Питанията до Борисов пък са 23. На 11 е получен отговор, на 5 е отговорил премиерът, а на 6 са отговорили ресорните министри. "Целта е някои да се адресират до премиера, за да може да влязат в статистиката и да има обвинения, че се укрива“, обясни шефката на НС.

Тя оспори и мотивът за оставката й, че налага ограничение на журналистите в новата сграда на парламента. На председателски съвет е обсъждана темата дали да не се даде пълен достъп на парламентарните репортери из партийния дом, но на заседанието не са присъствали от левицата и не са изпратили писмено предложение, след като Караянчева призовала за това с писмо до всички парламентарни групи. От БСП многократно посочват, че са "за" увеличаване на дстъпността из сградата за журналистите. "Домомента нямам отговор от БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалива лъжа", попита Караянчева.

Тя засегна и темата за компроматния запис, в който се чуват обиди по неин адрес. Благодари на всички партии за обажданията и подкрепата в "тежкия ден", както тя сама го определи. "Имаше моменти, в които исках да скоча от някоя канара от Родопите", каза тя и добави, че полученото тогава съчувствие явно е било фалшиво.

Караянчева да освободи поста в името на авторитета на НС, за здравяването на законодателния процес и не на последно място да напусне в името на защитата и достойнството на българските жени, с тези мотиви за искане оставката на шефката на НС излезе лидерката на БСП Корнелия Нинова, която с изказването си откри дебата.

От ДПС пък обвиниха Караянчева в нарушаване на институцията, подкопаване авторитета на НС, а лидерът на движението Мустафа Карадайъ бе остър в езика си.

„Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и явно го показва с острото си поведение и острия си език. Когато нямаш капацитет, експертиза, остават агресията, омразата и арогантността, естествено и популизма ви, уважаеми колеги от ГЕРБ. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбран и недоволен. Самата госпожа или не разбира за какво става дума, или се взема твърде на сериозно и се е самозабравила. Продължава да си мисли, че искането на оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине“, каза още Карадайъ и добави, че Караянчева се държи като квартален партиен функционер, визирайки изказването й в Лом, където се обърна към опозиционери да ходят пеш.

Следващият кабинет и НС няма да е същият най-вече заради такивакато г-жа Караянчева. Вярваме, че лица като Караянчева и караяневщината нямат място в българския парламент, смята още лидерът на ДПС.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пръв защити шефката на парламента, като обясни, че предната вечер проверил исканията за оставките на всички предходни председатели на НС. Приликите, че тя винаги се е изкала няколко месеца преди изборите, а мотивите са едни и същи, обясни Атанасов. „Речите на депутатите искащи оставките сега са копи пейст на изказванията и тогава“, каза той.

„Този политик не е открадналнито една стотинка от държавата за разлика от други лидери от други партии от село Крушовица, които на 28 г. станаха приватизатори. Идете в Кърджали и питайте за нея. Тя не е корумпиран политик за разлика от много хора в тази зала“, каза още Атанасов в защита на Караянчева. Той определи искането на оставката като политически капан, в който могат да попаднат БСП и ДПС.

"Тя е много харесвана в Кърджали, ама тя е председател на НС, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея", каза Антон Кутев от БСП.

"Безкрайно много съм помагал на вашия почетен председател, когато Карадайъ още не беше като Кевин Коснър", каза пък председателят на културната комисия Вежди Рашидов. Той предложи на Корнелия Нинова, ако иска да говори с премиера да го покани на ресторант. „Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки“, каза Рашидов и добави, че „премиерътне е част от околовръстния път и идва в парламента само когато има основание“. Разгневен председателят на културната комисия посочи на опозицията културни постижения в последните години, които са направени за Кърджали.

С витиевата подигравка Хамид Хамид от ДПС се обърна към Караянчева с думите: „Уважаема, г-жо кърджалийска мъченица“. Той разказа хронологично за сигнали, постъпили в НС за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК за заемания пост, като този казус е соновен мотив за искането на оставката на шефката на НС.

„Само с думата "кърджалийска" не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни“, добави Хамид, като намекна, че Караянчева не е родом от Кърджали и каза: „Г-жа Караянчева принизява парламента по-ниско от цех за метални изделия."

Подкрепата за председателката на НС дойде от съпартийците й Десислава Атанасова и Красимир Ципов. „Не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Много често показвате качествата да управлявате този парламент. Получавате подкрепата на много български граждани и тя не е само на граждани, които подкрепят парламентарното мнозинство“, каза Ципов. Той разкритикува мотивите за искането на оставката на Караянчева, като ги нарече неясни и неаргументирани.

„Десетки са ми се обаждали от Кърджали, защото градът се свързва напоследък с всички действия на Караянчева. Не говорим само за изказванията в Лом, а и за представянето на 7 стари килима като велико дарение“, остър бе Александър Симов от БСП и нарече председателката на парламента „безспорен провал“.

„Нямам намерение да ставам хомосексуалист, само за да си харесвам колегите от БСП. Всеки си има своите морални съгрешения. Нямам право да бъда такъв съдник, но какво трябва да направим? Ако трябва да свалим Цвета Караянчева, за да дойде Корнелия Нинова... Предложете алтернатива“, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и нарече дебата „партийно мероприятие“.

Антон Кутев от БСП показа черна тениска на майките от „Системата ни убива“, като обясни, че недопускането на протестиращите майки преди няколко седмици в парламента е била основната причина за искането на оставка, а майките и днес не са били допуснати до сградата на парламента. „Произведохте едно от най-мръсните калища и затова парламентът е с доверие 7%. Не искаме оставката само на Караянчева, а оставката на всички от ГЕРБ“, добави Кутев.

„На вас вечно нещо ви пречи. То не е Изборният кодекс, не са машини, не е Цвета Караянчева. Вместо да сте конструктивна опозиция... Да не забравяме, че 3 месеца дори не влизахте в залата“, каза Александър Ненков от ГЕРБ и призова ДПС и БСП да изтеглят искането за оставка. „Г-н Вигенин, е казвал, че го е срам от ръководството на НС. Ако толкова ви е срам, ако кажете „А“ кажете и „Б“. Знаете къде е ръководството на парламента. За мен това е абсолютно лицемерие“, добави Ненков, като така намекна на Вигенин да подаде своята оставка като зам.-шеф на НС.

Вигенин пък подчерта, че го е срам, но този срам може да се изчисти с оставката на Караянчева и измести обвиненията към друг зам.председател на НС – Веселин Марешки. „Има един зам.-председател който постяоянно говори за еднополовата любав. Аз персонално няма как да му помогна, нито който и да било от нашата парламентарна група. Сигурен съм, че психолог би могъл да помогне. Същият този зам.-председател е осъден и на 4 г. затвор. Аз съм сигурен, че тези 4 г. в затвора ще му помогнат да намери себе си“, отвърна Кристиян Вигенин.