"168 часа": Сълзи бликват в очите на ген. Гоцев, когато му вземат картата на разузнавач

https://www.24chasa.bg/novini/article/9120113 www.24chasa.bg

Готвен за дипломат, той внезапно е принуден да оглави резидентурата ни в САЩ

Бяхме американисти, визията ни доста се разминаваше с генералната линия, казва пред “168 часа” ген. Тодор Бояджиев

За мнозина той бе сред най-мрачните фигури на прехода - кукловодът, който чрез тайни машинации и мрежа от хора манипулира политическия живот в България след 1989 г.

В медиите периодично бе свързван с генезиса на групировките в началото на прехода и опасните им връзки с Държавна сигурност. Дали това се подхранваше от приятелството му с Младен Михалев - Маджо, който бе сред създателите на СИК, но впоследствие напусна тази група и България, за да се отдаде на банковото управление в чужбина? Самият Михалев въпреки че избягва публичността, се появи на погребението на ген. Гоцев с маска на лицето и самото му присъствие се превърна в сензация.

На погребението бяха бившият вътрешен министър Румен Петков, при чието управление се роди шегата, че МВР всъщност означава "Маджо вика Румен", ексшефът на НСС Иван Драшков, заместникът му Веселин Марков и много други представители на сегашните и

бившите служби

за сигурност.

В медиите за имиджа на Любен Гоцев на кукловод вероятно допринасяха и дългите обеди в ресторант "Монтерей", създаването през 1998 г. на т. нар. Генералско движение в БСП около което гравитираха различни политици и добре известни в обществото фигури. За други това са само градски легенди, които са много далеч от истината.

Какъв всъщност е бил генерал Гоцев за приятелите си разузнавачи?

“168 часа” помоли ген. Тодор Бояджиев, който се познава с Гоцев още от 60-те години на миналия век, да разкаже спомените си с него. Двамата се срещат някъде в периода 1968-1969 г. Тогава започва

първият мандат

на Бояджиев като търговски представител на България в САЩ, а Гоцев е представител на страната в ООН.

В един момент е решено резидентът или ръководителят на разузнаването в Америка Жулев да бъде издигнат на по-висок дипломатически пост и неговото

място е поверено

на Гоцев

Самият Гоцев е възпитаник на МГИМО - Московския държавен институт по международни отношения, и е дипломат.

"Макар че е трябвало да бъде дипломат, в един момент разузнаването го привлича в редиците си - разказва ген. Бояджиев. - Самият Гоцев нямаше подготовката да поеме резидентурата, но трябваше да приеме този пост, докато изпратят друг колега. Така се случи, че за около година той бе и мой ръководител.

Но истината е, че Гоцев никога не се е изявявал като мой началник, всъщност ние бяхме равнопоставени като колеги в резидентурата - аз работех по линия на научно-техническото разузнаване, а той по линия на политическото. Той трябваше да запълни интервала до идването на новия резидент. От тази гледна точка като изпълняващ временно длъжността той ни ръководеше методически, но не и в детайли."

Отношенията между двамата са не само колегиални.

"Бяхме приятели - спомня си ген. Бояджиев. - Децата ни отраснаха заедно. Аз се познавах със съпругата му още от София, докато бях в Института по съобщенията. Там тя бе утвърден и много успешен български инженер."

Според Бояджиев Гоцев не само като резидент, а и като началник на отдела за Америка, а по-късно и като зам.-шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност винаги е пазел хората си и е поемал отговорността лично.

Целият материал четете ТУК