Светът на лютите чушки, където се отглеждат 300 сорта от цял свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9121726 www.24chasa.bg

От тях Hotfarm произвежда 30 вида продукти - сосове, сладка, разядки

Люта ферма” в с. Страшимирово край Белослав е мястото, което може да се нарече светът на лютите чушки. Там семейство Родинови - Дарина, Христо и двете им дъщери Славена и Елена, отглеждат 300 вида от цял свят, като общо има 400 сорта. С тях произвеждат 30 различни бутикови продукти - сосове, сладка, пюрета, разядки, туршии, зехтин.

“Идеята започна от едно колекционерско хоби. Мъжът ми започна да събира сортове люти чушки от цял свят. Отне му 3-4 години да адаптира отглеждането на чушки от Карибите, Индия, САЩ. Неговият живот бе люти чушки, само за това се говореше. В началото с момичетата въобще не го подкрепяхме”, казва Дарина.

Веднъж при тях дошли германци и предложили да направят обща фирма. Но членовете на фамилията решават, че имат силите да я направят сами. Така се ражда идеята за предприятие Hotfarm. А сега Дарина говори с любов за “различния свят на яденето на люто”.

Семейството е създало затворен цикъл - от засаждането на зеленчуците, създаването на разсада, отглеждането, брането до преработката в цех. Всичко е изградено със собствени средства.

Продуктите, които се радват на най-голям интерес, са седемте вида люти сосове. Те се отличават от всички останали на българския пазар, а и на световния съществуват много малко, които се правят само от люти чушки, за да се запази автентичният им вкус. “Ние сеем чушките в края на декември и до май ги отопляваме, за да създадем среда, близка до естествената. Започваме да ги берем в края на юли. Трябва много да ги обичаш, защото те наистина страшно лютят”, обяснява Дарина. И добавя, че макар всички сосове да се правят по еднаква технология, всеки има различен вкус и аромат.

Работят със собствени рецепти, които създават от комбинации с вече известни.

Въпреки че имат 300 вида семена, Родинови не отглеждат всички, а се съсредоточават върху това, което им трябва като суровина за продуктите, тъй като няма откъде другаде да си ги набавят.

Христо дори е

създал нов сорт

люта чушка -

кръстоска от два карибски. Там те растат като дървета, но новият сорт “Български дух” вирее ниско като българските чушки. В момента той е в процес да получи патент.

Освен в специализирани магазини и онлайн продуктите могат да се закупят и на място в “Люта ферма”. Тя се радва на много посетители, които не само разглеждат, но и участват в производството. “Преди да пуснем нов продукт на пазара, една година го тестваме - хората, които идват при нас, дегустират и предлагат подобрения”, пояснява Дарина. За семейството е важно да разпространи ползите от пикантното - по думите в Индия и Мексико думите рак или язва не съществуват.

Топ готвачи именно от Мексико ги посещават миналата година, доведени от Института по кулинарни изкуства във Варна. Във фермата се провежда открит урок, а готвачите признават, че дори в тяхната страна не се яде люто на такова ниво, както у нас.

Родинови

предлагат

и лют тур -

разказват на посетителите истории за чушките и им приготвят пикантни коктейли, разядки, салати, ястия и десерти. Имат запитвания от много агенции, затова сега работят с дизайнер, за да направят мястото по-приветливо и просторно.

За да поемат поръчки и от чужбина, планират до 2 години да разширят цеха си. “Имаме много запитвания, но не бяхме готови. Нашето предприятие е бутиково и правим всичко на ръка”, казва Дарина.