Дискусия за тв рейтингите предлагат от Сдружението за модерна търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9121852 www.24chasa.bg
Флориан Скала, изпълнителен директор на "Би Ти Ви Медия груп"

Мащабна дискусия за достоверността на тв рейтингите предлагат от Сдружението за модерна търговия. Тя трябва да е основана на най-добрите световни практики и опита, експертизата, отговорността и изискванията на всички участници в този процес – телевизионни оператори, рекламодатели, комуникационни агенции.

Идеята е продиктувана от факта, че обективното измерване на тв аудиторията е важен ориентир за рекламодателите, възможност да планират и управляват добре своите рекламни бюджети, да насочват кампаниите си и да отчитат ефектите от тях.

От сдружението припомнят, че дълго време у нас съществуваха две агенции за пийпълметрични данни, а от месец май рекламната индустрия разчита на един доставчик - "ГАРБ Аудиенс Межърмент България". Въпреки това обаче все още има съмнения в обективността на измерванията, твърдят от сдружението.

"Получаването на коректни и безпристрастни данни за зрителските предпочитания е и сред ключовите условия за реална конкуренция между телевизиите, важен гарант за тяхната независимост и съществен фактор за прозрачност на медийната и обществена среда", се казва в позиция на сдружението, изпратена до медиите.

Тъй като то е обединение на големи рекламодатели, приема достоверността на пийпълметричните данни не като вътрешна за рекламния пазар тема, а като важно изискване за прозрачност на средата. Затова и настоява за мащабна дискусия по тази тема.

Поводът за позицията е становище на "Би Ти Ви Медия груп" и на изпълнителния му директор Флориан Скала, обявено преди месеци, с което медийната компания поиска одит на пийпълметричната агенция и създаването на Комитет на индустрията, в която да бъдат представени рекламодателите, рекламните агенции и телевизиите. Становището беше разпратено до всички засегнати страни и продължава да се обсъжда от тях.

По този повод със своя позиция излезе и Американската търговска камара в България, която "намира за положителна и целесъобразна предложената инициатива за създаване на Комитет на индустрията (JIC), който да разработи механизъм за избор на доставчик на система за измерване на аудиторията с пълен обхват, както и да се осигури достоверност на данните с регулярни проверки".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена