Караянчева призна: Беше ми тежко, идеше ми да изчезна или да се хвърля (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9123119 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева получи букет от съпартийците си след отхвърлянето на оставката и?. СНИМКА: ГЕРБ

l Шефката на парламента запази поста си след 4 часа грозен дебат

l ДПС: Кърджалийската мъченица е олицетворение на ГЕРБ - когато нямаш капацитет, остава агресията

“Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това, благодаря на тези, които казаха добра дума за мен. Благодаря и на коалицията БСП - ДПС, че ми дава възможност да се защитя от трибуната.

Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете.”

Това признание направи председателката на парламента Цвета Караянчева малко преди гласуването на поисканата от опозицията нейна оставка. В близо половинчасовата си реч тя за първи път бе откровена колко ѝ е било тежко след изтеклия запис на мъж с гласа на премиера, в който се чуват обидни думи по неин адрес. И попита тя самата каква вина има за това. Караянчева подчерта, че не било доказано дали гласът наистина е на премиера, а той самият отричал да е говорил така.

“Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство”, обърна се Караянчева към лидерката на БСП Корнелия Нинова.

С 97 гласа “за”, 126 “против” и 0 въздържали се депутатите отхвърлиха искането за оставката. Решението бе посрещнато с аплодисменти от депутатите от ГЕРБ, а Евгени Будинов връчи букет на Караянчева. “За” гласуваха само от БСП и ДПС - вносителите на искането.

4-часовият дебат бе белязан от особено жлъчни реплики, като

за първи път от

ДПС си позволиха

толкова

безцеремонен

тон

към председателката и към цялото управление.

“Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и явно го показва с острото си поведение и острия си език. Когато нямаш капацитет, експертиза, остават агресията, омразата и арогантността, естествено, и популизмът ви, уважаеми колеги от ГЕРБ. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбран и недоволен. Самата госпожа или не разбира за какво става дума, или се взема твърде на сериозно и се е самозабравила”, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ. И заключи - Следващият кабинет и НС няма да е същият най-вече заради такивакато г-жа Караянчева. Вярваме, че лица като Караянчева и караянчевщината нямат място в българския парламент.

С “Уважаема г-жо кърджалийска мъченица” се обърна към парламентарната шефка Хамид Хамид от ДПС. Той разказа хронологично за сигнали за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК със заемания пост, които тя пренебрегнала - основен мотив на групата им в искането Караянчева да освободи поста. “Само с думата “кърджалийска” не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни”, добави Хамид, като намекна, че Караянчева не е родом от Кърджали. Тя принизявала парламента “по-ниско от цех за метални изделия” и се държала не като негов председател, а като квартален партиен функционер. Депутатът от ДПС визира изказването на Караянчева в Лом, където посъветва да “хо̀ди пеш” всеки недоволен от ГЕРБ.

Караянчева да освободи поста в името на авторитета на Народното събрание, заздравяването на законодателния процес и не на последно място да напусне в името на защитата и достойнството на българските жени, изложи мотиви Корнелия Нинова. БСП я обвинява и че крие премиера от депутатски въпроси.

Отклонявани са тези, които не са от неговата компетентост, обясни председателката и даде статистика. Оспори и мотива, че е ограничила журналистите в новата сграда. На председателски съвет е обсъждана темата дали да не се даде пълен достъп на парламентарните репортери из Партийния дом, но левицата не отишла на заседанието, не отговорила и на писмото на Караянчева за евентуални промени. “Това мълчаливо съгласие ли е, или мълчалива лъжа”, попита тя.

Приликите при всички досега искани оставки на председатели на парламента е, че това винаги се прави няколко месеца преди избори, даже речите на депутатите били “копи-пейст”, отбеляза Славчо Атанасов от “Обединени патриоти”. Той пръв от управляващите взе думата да защити Караянчева.

“Този политик не е откраднал нито една стотинка от държавата за разлика от други лидери от други партии от село Крушовица, които на 28 г. станаха приватизатори. Идете в Кърджали и питайте за нея.

Тя не е

корумпиран

политик за

разлика от много хора в тази зала”, каза още Атанасов.

“Много е харесвана в Кърджали, ама тя е председател на НС, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея”, отвърна му Антон Кутев от БСП. Покрай темата Кърджали се завъртя и въпросът с килимите, дарени от Караянчева на театъра там. Вежди Рашидов се разгневи и изброи направеното за града. “Безкрайно много съм помагал на вашия почетен председател, когато Карадайъ още не беше като Кевин Костнър”, каза още той.

А като толкова иска да си говори с премиера,

Нинова да

покани Борисов

на ресторант

“и си говорете

по мъжки”,

предложи ѝ той.

“Не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Много често показвате качествата да управлявате този парламент. Получавате подкрепата на много български граждани”, даде кураж на Караянчева Красимир Ципов от името на ГЕРБ.

Повечето от останалите реплики излязоха от приемливите рамки за парламентарна реч.

“Нямам намерение да ставам хомосексуалист само за да си харесвам колегите от БСП. Всеки си има своите морални съгрешения, нямам право да бъда съдник”, изказа се Веселин Марешки. “Има един зам.-председател, който постоянно говори за еднополовата любов. Аз персонално няма как да му помогна, нито който и да било от нашата парламентарна група. Сигурен съм, че психолог би могъл. Същият този зам.-председател е осъден и на 4 г. затвор. Аз съм сигурен, че тези 4 г.

в затвора ще

му помогнат да

намери себе си”, репликира Кристиан Вигенин. Социалистите пък крали папката с речта на Спас Гърневски, обвини ги Младен Шишков от ГЕРБ. Задигнал я Драгомир Стойнев, предал я на Георги Гьоков, после 6-има накуп се били нахвърлили на Маноил Манев, който искал да я върнат.