"Радио Китай": Шънджън се стреми да се превърне в модерен иновативен център

https://www.24chasa.bg/novini/article/9123790 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

„Иновациите трябва да бъдат основния двигател за икономическия растеж на страната ни и да извоюваме нашето право на инициатива в глобалната технологична революция и индустриална трансформация“, заяви китайският председател Си Дзинпин в речта си по повод 40-та годишнина от създаването на Шънджънската специална икономическа зона, предаде "Радио Китай".

Градът, символ на китайските реформи и отваряне, се превърна за изминалите четири десетилетия от малко рибарско село в мегаполис и център на науката, технологиите и иновациите, в който са били приложени хиляди конкретни мерки и политики. Благодарение на това, авторитетното списание „Форбс“ постави Шънджън на първо място сред 30 други китайски градове по иновативни способности.

Иновациите в компаниите са една от особеностите на Шънджън. Според данни на статистиката, 90% от иновативните компании в града са китайски, 90% от институциите за разработка и кадрите в тях са в бизнеса, такъв е процентът и на средствата, които се инвестират в научно-технологична и развойна дейност. И нещо по-важно, огромната част от иновациите са пазарно ориентирани.

В бъдеще иновациите ще продължат да бъдат основен двигател за превръщането на Шънджън в образцова зона за социализма с китайска специфика. И както отбеляза Си Дзинпин в речта си, страната ще подкрепя реформите в Шънджън и ще даде на града повече самостоятелност във важни области. Това, по думите на китайския лидер, ще осигури нова енергия за развитието на града.