Бивш военен министър на Мексико арестуван в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9124081 www.24chasa.bg
Генерал Салвадор Сиенфуегос КАДЪР: Youtube/ Noticieros Televisa

Бивш министър на отбраната на Мексико бе арестуван в САЩ, предадоха световните агенции.

Генерал Салвадор Сиенфуегос бе задържан на международното летище в Лос Анджелис в Калифорния, написа в Туитър мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард.

Той добави, че мотивът за този арест ще бъде изяснен в скоро време от консулството на Мексико в Лос Анджелис. Според американски медии обаче арестът е свързан с разследване за наркотрафик и корупция. Бившият министър бил задържан, след като пристигнал в САЩ заедно със семейството си, предаде БТА.

Генерал Сиенфуегос е на 72 години и беше начело на министерството на отбраната от 2012 г. до 2018 г. при управлението на президента Енрике Пеня Нието. По време на мандата си министърът открито се противопостави на активното участие на военни в борбата с наркотрафика и в осигуряването на вътрешната сигурност, изтъквайки, че няма никаква юридическа база за това.

Друг бивш министър от времето на Пеня Нието - Хенаро Гарсия Луна, който отговаряше за обществената сигурност, сега е в арест в Ню Йорк. Той беше задържан в Далас, Тексас, през декември миналата година по подозрение, че е замесен в трафик на най-малко 53 тона кокаин, предназначен за САЩ.