Срещата с Клеър Дейли в Поморие започна със скандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/9124367 www.24chasa.bg
Ирландската евродепутатка Клеър Дейли СНИМКА: Фейсбук/Clare Daly

Срещата на ирландската евродепутатка Клеър Дейли с управата на поморийския комплекс "Сънсет Ризорт" започна със скандал. Ирландката пристигна точно в 09:00 на уговореното място и час, но при вида на медиите се скри от тях в един от апартаментите. 

Дейли се появи пред журналистите след 40 мин. закъснение, докато в залата за разговори търпеливо я чакаха представители на МРРБ, EVN, ВиК и инвеститора на "Сънсет Ризорт" - Боян Бонев. 

Преди началото на срещата кметът на Поморие поиска от Клеър да се извини, че е намесила града в частно-правен спорен, лепвайки му петно като го споменава в резолюцията срещу България. 

Инвеститорът Бонев пък поиска извинение от Клеър, че също го е споменавала във важния документ, но не получи такова. Ирландската депутатка заяви, че няма нищо лично срещу него и е пристигнала в Поморие да се запознае със ситуацията. 

Основният въпрос на дискусията е как по-справедливо да се разпределят парите за тока и водата между собствениците на апартаментите. Сега те ползват един централен електромер и водомер, от които токът и водата се разпределят между тях според квадратурата на апартаментите им. 

Клеър Дейли поиска да разбере как могат да се открият индивидуални партиди, за да стане по-справедливо заплащането на консумативите. От ВиК-Бургас обясниха, че за това се изисква 100% съгласие на всички собственици, тъй като доставят водата до централния водомер на мегакомплекса и от там нататък нямат отговорност да я замерват по апартаменти. Това било регламентирано според Наредба №4 от Закона за водите. 

Същият казус важи и за отчитането на електроенергията, тъй като токът се измерва от централен електромер