Областните щабове ще наложат мерки при нарастване на броя на болните от COVID-19 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9124495 www.24chasa.bg

Възможно е при продължително нарастване на броя на болните от COVID-19 областните медицински щабове да предприемат допълнителни организационни действия за ограничаване на заразата по места. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Правилното прилагане на мерките от обществото ни има ключова роля за успеха в борбата с инфекцията, допълни министър Ангелов и припомни препоръките на Световната здравна организация, предаде БТА. 

Министър Ангелов напомни на народните представители да носят предпазни маски, когато са на закрито.

Няма лечебно заведение в сраната, което да е имало нужда от защитни средства и да са били заявени в регионалната здравна инспекция и тя да не е удовлетворена, подчерта министър Ангелов и призова, ако има сигнали за липси на защитни средства, да бъдат подадени.

Сложете си маските и ще дадете пример как се ограничава една епидемия, апелира в парламента здравният министър Костадин Ангелов към депутатите социалисти.

От левицата поискаха да се актуализира Националният план за готовност при грипна епидемия и да се прецизира заповедта за носенето на маски от депутатите в пленарната зала.

Говорим за нова инфекция, здравната система у нас е обезпечена към момента, увери министър Ангелов в Народното събрание.

Говорите за план за поведение по време на грип, в случая говорим за нова инфекция, за която в науката има над 40 хиляди разнопосочни публикации, обясни министърът. Той отбеляза, че в началото за Ковид-19 са говорили като за респираторен вирус и очакванията са били "поведението" му да бъде такова.

По отношение на организацията на здравната система в България, има достатъчно легла и апаратура за лечение на гражданите по всички области и лечебни заведения, подчерта Костадин Ангелов. Той уточни, че където има в момента затруднения, са предприети адекватни действия за увеличаване на болничните легла и преместване на лекари от една клиника в друга.

Министърът подчерта, че има и достатъчно от медикамента ремдесивир в болниците до новите доставки. Обезпечени са и достатъчно предпазни средства в лечебните заведения.

Не мога да се съглася, че Министерството на здравеопазването и правителството не предприемат адекватни действия, ние сме на 7-8 място по смъртност от новия вирус в ЕС, 23 показателя се следят денонощно от Националния оперативен щаб; мерките са достатъчни, навременни, системата е обезпечена с медицински персонал и медикаменти в достатъчно количество за достатъчно дълго време, заяви Костадин Ангелов.

Коефициентът на детската смъртност в страната ни през миналата година е бил 5.6 на хиляда живородени деца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Той посочи, че тази стойност през 2000 г. е била 13.3 на хиляда и 5.8 на хиляда - през 2018 г. Въпреки че детската смъртност в България все още е по-висока, отколкото в ЕС, където средната стойност е 3.5 на 1000 за 2019 г., следва да се отбележи, че тенденцията към намаление на европейско ниво се характеризира с твърде бавни темпове, добави той.

Положителна тенденция се наблюдава и по отношение на показателя за мъртвораждаемостта, който през 2019 г. намалява спрямо предходната година и стига 6.1 на 1000 живородени, при средна стойност 4.7 за ЕС. През 2019 г. няма починали родилки, посочи още министър Ангелов.

Министерството на здравеопазването и в бъдеще ще работи активно за осигуряване на устойчивост на постигнатите резултати и подобряване на здравните показатели на децата, увери министър Ангелов народните представители.