Пъзел за народни танци учи децата на известни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9125832 www.24chasa.bg

Ще има и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат изображенията да “оживеят”

Да научи младите на Ганкиното хоро чрез интерактивен самоучител - танцов пъзел. С тази задача се заема организацията “Таратанци”, в основата на която са четири жени с амбицията да съхранят българския дух и традициите.

Това са Ива Тодорова, Екатерина Петрова, Цветелина Панова и Емануила Живкова. Те са експерти в различни области - педагогика, дизайн, маркетинг, аудио и видео продукция, но ги обединява обща цел - да превръщат фолклора в част от ежедневието на модерния човек.

Идеята се ражда през 2014-а, година по-късно основават “Таратанци”, а днес вече обмислят и създаването на пъзел, чрез който децата да търсят корените си и в своите семейства.

Чрез пъзела може да се научат и стъпките на други хор - Арап, Ширто, Право, Дайчово, Дунавско, Еленино, Ганкино и Пайдушко. Няма възрастови ограничения - освен че хорото трябва да бъде изтанцувано, трябва да бъде и нарисувано на схема. Преди това стъпките се учат посредством загадки, подреждане на пъзел и хореография.

Всяко хоро има автентична форма на схемата. Тактовият размер е изобразен във фона чрез различен брой вертикални линии и цветове, характерни за костюмите в съответната фолклорна област. Арап хоро например (2/4) е изобразено с 2 вертикални зелени линии в лявата половина на паното и 4 вертикални жълто-оранжеви линии в дясната. Уникалните форми, които се получават от стъпките на всеки фолклорен танц, може да бъдат оприличени на мандали или слънце.

Имат схеми на 34 хор, с които правят книжки, самоучители, плакати, картички, подложки за чаши, тениски и игри. Работейки с хореографи и танцови състави, ще продължат да развиват и схемите на още народни танци от всички фолклорни области. В момента схемите обикалят България с изложбата “Последвай стъпките”.

Вторият вид народно творчество, с което са се заели, са българските приказки. Програмата за обучение “Тинтири Минтири”

дава възможност

на децата

да се докоснат

до фолклора

и да развият важни умения. Да се превъплатят в героите от приказките “Неволята”, “Хвъркатият кон” и “Загубената пчела”, преживяват техните случки, патила и емоции, а след това анализират как биха постъпили на тяхното място. Програмата има два формата според това къде се реализират преживяванията - в семейна или в учебна среда.

Преживяванията за семейната среда се фокусират върху социално-емоционалното учене и помагат на родителите по забавен начин да обсъждат с децата си житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките.

Преживяванията за учебна среда се базират на съвременния образователен подход STREAM, които развива логическото мислене, умения за решаване на проблеми и дигитална грамотност.
Към момента разработват и мобилно приложение с добавена реалност, за да могат да “оживеят” изображенията на хорта. След сканиране ще може да се види и последователността на стъпките.

“Таратанци” разработват и 

метод за

изобразяване

на народните хора

с фигури

от техните стъпки. В следващите години предстои да развият още две авторски игри - пъзел за бродиране и скреч карта за регионите и хората на България.

Организацията създава и графични схеми на български хор под формата на изображения. Реално това са стъпките, които правим, докато танцуваме всяко едно хоро.

Голямата цел, към която се стреми организацията, е да имат свое собствено пространство както за малки, така и за големи за всичките им дейности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години