92 години Motorola - повече от просто марка

https://www.24chasa.bg/novini/article/9125906 www.24chasa.bg

Компанията повече от успешно се завърна на пазара на смартфони, възроди и култовия сгъваем модел razr

В света на технологиите, където ситуацията се променя с невероятна бързина, компании идват и си отиват, да останеш 92 години е повече от добро постижение. А за това време винаги да си първи е повече от впечатляващо.

Именно така може да се опише накратко историята на Motorola, започнала през далечната 1928 г. А ако някой си задава въпросът защо винаги първи, отговорът е лесен - компанията първия мобилен телефон, а години след това и първия смартфон с най-новата технология - 5G. Към това трябва да се добави, че и първите думи от човек, стъпил на Луната, пак са чути, бладогарение на Motorola.

Компанията има забележителни възходи, преодоляла е множество препятствия, сменила е собствеността си нееднократно. Разцветът идва основно през XX, когато се редуват патент след патент, успех след успех, а брандът се е утвърдил като един от основните в технологичния свят.

На Motorola се дължат редица от съвременните устройства в комуникациите и електрониката през последните 90 години. През 1930 година първа изобретява автомобилното радио и мрежите за обществена безопасност. През 1969-а – оборудването за комуникация от Луната. Прословутата реплика "Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”, произнесена от астронавта Нийл Армстронг на 20 юли 1969 година се чува благодарение на оборудването на Motorola. Иновациите остават ключов елемент от политиката на компанията, а двупосочните радиостанции остават и досега важен елемент в редица индустрии.

Историята с името на компанията е повече от интересна. През 1928 г. двама братя - Пол и Джоузеф Галвин, решават да купят фалирала аудиокомпания и да я превърнат в Galvin Manufacturing Corporation.

През 30-те години фирмата вижда ниша, която все още е неразработена - по това време никой не е успявал да приспособи успешно радио за автомобил. Motorola прави радиоприемниците малки и практични, така че да могат да бъдат монтирани в колите. Автомобилното радио се ражда, но все пак e било необходимо да се намери име на продукта, Тогава в компанията решават да използват комбинацията от motor - автомобил и ola - звук. Също може да се преведе и като „звук в движение“.

Освен това по онова време много успешни компании завършват със звука “ola” - Moviola, Pianola, Crayola. Това убедило двамата братя да приемат комбинацията. През следващите години името Motorola толкова много се слива с бранда, че става разпознаваемо във всяко домакинство. Едва през 1947 г. самата компания е преименувана на Motorоlа.

В новия век мултинационалната компания има своя разцвет в началото със своите сгъваеми телефони RAZR. През 2011 г. се разделя на две специализирани предприятия, Motorola Mobility и Motorola Solutions. Но идват няколко смени в собствеността - първоначално компанията е купена от Google, след което е продадена на Lenovo през 2014 г.

Времената се менят и нови компании стават все по-големи и по-големи и понякога засенчват старите. Но се оказва, че Motorola не е динозавър, който ще изчезне без следа.

Напротив, компанията показва, че когато иновациите са в кръвта ти, можеш успешно да се справиш с трудностите и конкуренцията. Най-яркото доказателство за това са новите флагмани - смартфоните от семейството на edge- Motorola edge и Motorola edge +, както и концептуалният и забележителен мotorola razr – съчетаващ духа на една от иконите при телефоните от началото на този век с най-съвременните технологии в мобилната индустрия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години