Проф. Антоанета Христова: „Великите народни въстания“ не стават събития

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126740 www.24chasa.bg
Проф. Антоанета Христова

До този момент „Великите народни въстания“ не стават събития. Те не носят значението на въстания. Звучи помпозно, предизвиква се внимание, но виждаме по-скоро пърформанси. Да си зададем въпроса за нивата на манипулация от страна на организаторите. С тези думи политически психолог Антоанета Христова по БНР коментира продължаващия протест с искания за оставка на корумпираното правителство и на главния прокурор.

Има пакетирана агресия от страна на организаторите на протеста, а повечето хора са объркани от всичко, което тече като процеси, смята проф. Христова:

„Очевидно организаторите държат да стъпят на такива реакции, а не на ясни посления, перспективи и визии за бъдещето. Протестът на дава отговори, хора са стресират от новините за него.“

От ГЕРБ правят някои малки грешки – с по-крайни изказвания например, но като не реагират на провокациите, мътилката се утаява и водата се избистря.

„Въобще няма повишени нива на агресията, но повечето хора са объркани, защото не знаят кого да слушат“, подчерта Христова.

Резултатите от изборите може би най-много ще изненада опозицията. Тя живее в свой балон, смята политологът.

„У БСП има последователност от вярвания преди всички избори, че ще спечелят. Въжделенията им са дългогодишни. А движението им или го няма, или е назад.“

Сред другите събития от последните дни проф. Христова отличи „излагането на българи“, свързано с приетата резолюция спрямо страната ни. Позицията на тези наши сънародници ще има продължителен негативен ефект и „ще опръска и следващи управления в държавата“.

По думите на Христова изслушването на главния прокурор даде отговор на доста от обвиненията към него, а искането на оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е „чисто пиарска акция“ на опозицията.

„Политиката не е състояние, а развитие. Протестите са стимул за това развитие. Положителното, което се случва у нас, е разбирането на политичическата класа, че тя не е безконтролна.