ТЕСТ: Лесно ли се адаптирате към нова ситуация?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126816 www.24chasa.bg

1. Често ли ви се случва да забравите предпазната си маска за лице и да се наложи да си купувате нова или да се върнете до вкъщи, когато дойде време да се качите в градския транспорт или да влезете в магазин?

а) Много рядко, защото винаги нося в чантата си поне няколко маски за еднократно ползване.

б) Поне веднъж в седмицата, невинаги се сещам навреме да си взема маска, макар да знам, че ще ми трябва.

в) Много често, но се успокоявам с това, че и други хора очевидно са забравили своята предпазна маска.

2. От началото на пандемията досега как се промени всекидневието ви?

а) Вече имам рутина, когато се прибера вкъщи, изразяваща се в задължителното миене на ръце, обличаненето на други дрехи и др. Освен това спазвам дистанция от останалите хора, избягвам да се здрависвам, както и събирането с приятели на закрити места.

б) Мия си по-често ръцете, но не съм се дистанцирал/а от социалните контакти и излизания. Не поставям живота си на пауза заради пандемията.

в) Мисля, че с времето паниката ми относно заразяването с коронавирус вече почти я няма. Заради това се опитвам да се върна максимално към всекидневието преди появата му.

3. В работата ви възлагат задача, за която се налага да си сътрудничите с колеги от други отдели, които познавате бегло. Това ще попречи ли на напредъка ви?

а) Не, за всеки е по-лесно да работи заедно с хора, които познава добре, защото е наясно кои са силните и слабите им страни. Ще разговарям с всеки, за да науча повече не само за работата им, но и за това какви са като личности. Не се знае дали в бъдеще няма отново да работя с тях по друг проект.

б) Ще ми трябва малко време, за да свикна с новата обстановка. Ще се опитам да опозная колегите, с които съм се виждал/а само един-два пъти, но само на професионално ниво. Все пак не работя с тях всеки ден, за да ги превръщам в свои приятели.

в) Не, в крайна сметка всеки има задачи, които трябва да свърши, аз не отговарям за техните, за да се спъва какъвто и да бил напредък.

4. Наемате си квартира под наем. След няколко месеца все повече започвате да забелязвате дребните ѝ недостатъци като разхлабено кранче в банята, скърцаща врата на чекмедже в кухнята и др. Хазяинът ви съветва да ги оправите сами. Какво ще направите?

а) Ако хазяинът не предприеме действия, ще си намеря нова квартира, която няма такива проблеми. Може изнасянето на толкова много вещи да не ми е любимото занимание, но е по-добрият вариант.

б) Ще оправя някои от проблемите в жилището, за да мога да остана в него максимално дълго. Едно изнасяне е свързано с много време и усилия.

в) Ще свикна с нещата, които ме дразнят. Нищо не е перфектно, а изнасянето на ново място е голяма разправия, за която нямам желание.

5. Отивате в любимия си ресторант с приятелка. Оказва се, че ястието, което обикновено поръчвате, вече не е в менюто. Как ще реагирате?

а) Ще го приема като шанс да опитам нещо ново от менюто. Даже ще поискам от сервитьора да ми препоръча. Кой знае, може да ми хареса даже повече.

б) Малко ще се подразня, но ще избера ястие, което прилича на онова, което бих си поръчал/а.

в) Ще си взема нещо, но повече няма да се върна в този ресторант.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте от хората, които доста бързо се ориентират в нова ситуация. Не губите време, за да се самосъжалявате или да мислите над възможните проблеми и усложения. Вместо това в движение анализирате случващото се и реагирате светкавично. Мислите как е възможно да постъпите най-добре, за да се адаптирате и да продължите напред.

Най-много отговори “б”

Вие умеете да се адаптирате, но ви трябва малко повече време за това. Изправите ли се пред драстична промяна, започвате да нагаждате начина си на живот спрямо нея, но никога не основно. Стремите се да оставите колкото се може повече от старото си всекидневие, защото ви е близко и познато. Дали обаче това е във ваш плюс? Най-вероятно не, защото се адаптирате, но само половинчато.

Най-много отговори “в”

Вие не умеете да се адаптирате към новите ситуации. Предпочитате да реагирате на тях, сякаш не са се случили. За вас животът си продължава, като, ако може да не направите нито една промяна, за вас ще е най-добре. В този случай се държите прекалено детински. Зрялото решение е да промените нещо, за да живеете по-добре.

Какво е характерно за хората, склонни към промяна 

Хората, които лесно се адаптират към нова ситуация, са по-склонни към промени. Има някои черти от харакера им, благодарение на които притежават това умение.

1. Експериментират

Те са любопитни и винаги готови да експериментират. За повечето хора екпериментът е риск, защото може да доведе до неизвестни резултати. Склонните към промяна го възприемат като приключение и с лекота влизат в ролята на изследователи и откриватели.

2. На тях може да се разчита

Ако умеете да се адаптирате лесно, вероятно сте човек, който почти винаги постига това, което си е наумил. Вероятно ви поставят трудни задачи, но с причина. Знаят, че можете да се справите, независимо какво ще ви струва. Възпримат ви като надежден човек, готов във всеки момент да измисли нов план за действие.

3. Не обвиняват другите

Хората, склонни към промяна, се стремят да разберат миналите си грешки, но в никакъв случай да не се фокусират върху тях. По този начин не обвиняват нито другите, нито себе си.