Беларус обяви за издирване Тихановска, плашат протестиращите с куршуми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126828 www.24chasa.bg
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска СНИМКА: Ройтерс

Беларус заяви днес, че иска да арестува намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска за застрашаване на националната сигурност, след като преди няколко дни тя призова за обща стачка, ако президентът Александър Лукашенко не изпълни искането на протестиращите да подаде оставка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Висш полицейски служител каза по телевизията, че органите на реда ще използват огнестрелно оръжие срещу протестиращите, ако е необходимо. Изявлението беше направено преди следващата голяма ежеседмична демонстрация в неделя.

"Ние, разбира се, ще използваме срещу тях оръжия по хуманен начин, включително огнестрелни, и ще махнем от улиците най-опасните)", заяви Николай Карпенков, който оглавява полицейското подразделение за борба с организираната престъпност и корупцията.

Във вторник Тихановска постави на Лукашенко краен срок до 25 октомври да подаде оставка или в противен случай да бъде организирана обща стачка, която да парализира Беларус.

Следственият комитет на Беларус каза, че е включил Тихановска в списъка си с идирвани лица заради открито призоваване към действия, целящи да навредят на националната сигурност.

Президентът на Литва Гитанас Науседа осъди решението и призова останалите държави от Европейския съюз да подкрепят Тихановска.
"Наистина се надявам, че страните от ЕС ще останат единни и ще пренебрегнат тази незаконна заповед. Тихановска може да е издирвана в Беларус, но ЕС би трябвало да държи отворени всички врати за нея", заяви Науседа.

"Този ход не изненадва никого. Ясно е, че режимът няма законови начини да запази властта", каза говорителката на Тихановска Анна Красулина.