КНСБ предлага създаване на нов финансов фонд в помощ на общините

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126850 www.24chasa.bg
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров Снимка: Архив

КНСБ предлага да бъде създаден държавен финансов фонд, който да е в помощ на общините, които имат сериозен спад в приходите си заради пандемията, каза днес във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му през следващата седмица ще бъдат проведени разговори с ръководството на НСОРБ и след това идеята ще бъде представена пред финансовото министерство. При срещи с кметовете на големите градове стана ясно, че спадът в приходите например на Бургас и Варна е около 15 милиона лева, за Пловдив цифрата надхвърля 21 милиона, посочи Димитров. Той уточни, че идеята за фонда е общините да имат право на безлихвени заеми, за да се стабилизират, като ще трябва да върнат кредитите до края на следващата година.

Синдикатът ще настоява мярката 60/40 да остане валидна и през 2021 г., каза още Димитров. Според него благодарение на тази стъпка през настоящата година ще бъдат спасени около 200 000 работни места. Освен това КНСБ ще иска и догодина да бъде валидна мярката за удължаване срока за получаване на обезщетения от борсите на труда. Синдикатът планира и да отправи апел към частния бизнес през 2021 г. да увеличи заплатите на служителите поне с 6 на сто заедно с ръста на възнагражденията в бюджетната сфера.

Лидерът на КНСБ изрази притеснения от гласуванията по т.нар. Европейската зелена сделка, която според него може да застраши енергийната сигурност на страната ни. Той уточни, че синдикатът ще отправи покана за дискусия по темата към всички евродепутати и лидерите на големите политически партии, която би било да се проведе в "Марица Изток". Управляващите трябва да "преведат" ясно как ще бъде засегната България от Зелената сделка и то по браншове и региони, уточни Димитров. Той допълни, че КНСБ подкрепя идеята за "позеленяване" на енергетиката, но при поносими темпове и срокове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена