Нюйоркска болница поиска 100 000 долара от италианец за лечение на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126851 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

„Първото нещо, което ме попитаха, когато ме поставиха в изолация, беше с какво ще платя”, разказва 33-годишният Франческо Персико за престоя си в американска болница пред в.”Кориере дела сера”. Той е зам. кмет на Ацано, провинция Бергамо.

Преди осем месеца се намирал в нюйоркски хотел с 41 градуса температура. Спомня си само как двама санитари със защитни екипи и маски го взели и транспортирали с линейка до болница. Другото, което Персико си спомня, е първият въпрос, зададен му веднага щом го поставили в изолация в интензивното - с какво ще плати.

Благодарение на факта, че имал здравна застраховка от фирмата, към която работел и която го пратила да строи небостъргач в Ню Йорк, Персико не извадил парите от джоба си, за да плати за 17-те дни в американската интензивна терапия. Сметката била 100 000 долара, а за 800-те метра с линейката дължал отделно 2500 долара. Или с други думи, по 8000 долара на ден в интензивна терапия, уточнява Персико.

Той разказва и с какво са го хранели в нея, при положение че носел кислородна маска – с хамбургери, пържени картофи и пица с кечуп. Тъй като не можел да ги яде, отслабнал 12 кг. Веднага щом излязъл от болницата, отишъл да си напазарува в супермаркета. Връщайки се по-късно в родината си, Персико стигнал до извода, че въпреки многото полемики в Италия за здравната система по време на пандемията, Америка не може да се мери с нея, що се отнася до способността й за управление на извънредни ситуации.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена