Регистрират кладенците до 27 ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9126923 www.24chasa.bg

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда.

В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика, който носи и наказателна отговорност.

Става дума за кладенци, които са разположени в собствен имот, и се използват за битови цели, поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването под 10 кубични метра на денонощие е безплатно и не се изисква монтиране на водомери, не се заплащат данъци. Регистрацията е необходима, за да се предотврати пресъхването им.

На сайта на министерството на Емил Димитров е описано съдържанието на заявленията.

Преди седмица земеделското министерство обяви, че ще предложи промени в Закона за водите, с които да се въведат стимули земеделците да ползват собствени кладенци за напояване.

С предложението се дава възможност земеделските стопани да могат да ползват до 50 кубика на денонощие също без да плащат. Вместо това тези средства ще могат да се инвестират в модернизацията и изграждането на съоражения за водовземане и напояване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години