Започват сделка за още 8 F-16 веднага, ако цената е добра (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127035 www.24chasa.bg
В деня на ВВС Румен Радев удостои с Почетния знак на президента о.з. полк. Цветан Доганов по случай 60 г. от началото на неговата летателна дейност. “Полк. Доганов е прекрасен инструктор, владеещ до съвършенство и теорията, и практиката, и “душата” на полета”, каза той и му пожела да продължава да е вдъхновител на младите. СНИМКА: Снимка: Пресслужба На Президента

Радев съгласен, че ни трябват 16 изтребителя

Разговори по сделка за закупуване на още 8 изтребителя F-16 от САЩ може да започнат веднага, ако офертата е зашеметяващо добра. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В момента се очаква отговор от производителя “Локхийд Мартин” и американското правителство при какви условия биха продали на България още осем бойни самолета. За първите осем бяха платени авансово $1,2 млрд., но в момента разчита на възможност за разсрочено плащане.

Когато дойде отговор и се проведат разговори, военните щели отново да направят инвестиционен проект, който да бъде одобрен от правителството и парламента, обясни министърът. Според изявления на “Локхийд Мартин” България може да получи 16-те самолета накуп, ако заяви производството до края на годината.

Покупката на 16 изтребителя не трябва да се решава с емоции, а с разчети, обяви командващият ВВС ген. Димитър Петков на празника на военните пилоти вчера. Важен бил крайният резултат. Преди седмица той изрази съмнения, че можем да ползваме 16 нови изтребителя, защото няма да има достатъчно пилоти.МиГ-29 могат да летят до 2030 г., посочи вчера.

България определено има нужда от най-малко 16 нови самолета, коментира обаче президентът Румен Радев. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена