14 дни без тържества на закрито в Благоевград (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127149 www.24chasa.bg
Кметът на Добрич Йордан Йорданов (вдясно) и прокуристът на болницата д-р Георги Желязков обявиха, че има недостиг на медсестри и лаборанти в областта.

Стръмният ръст на заразените продължава

Добрич търси спешно медсестри, ще дава по 100 лв. на дежурство

Дойдоха безплатните противогрипни ваксини

Сватби, кръщенета и други масови мероприятия на закрито в Благоевград се забраняват за 14 дни. Това реши областният кризисен щаб в петък, след като областта попадна в червената зона - над 120 заразени на 100 хил. население, а здравният министър призова да не се ходи в Благоевград.

“Няма да се затварят училища, детски градини и ясли,

няма да има КПП-та

На този етап нищо не го налага. Ако заразените обаче се увеличат, ще обмислим и други мерки”, каза кметът на града Румен Томов.

Ще се засилят проверките по заведения, магазини и на общинския пазар за спазване на мерките. По градската уредба ще се подновят съобщенията и призивите за отговорно поведение.

В областта се правят най-много тестове и това е причината тя да е първа по брой заразени на 100 000 жители, смята кметът. Само от РЗИ досега са взети 4000 проби. От началото на пандемията там има 2514 положителни, а за денонощието Благоевград пак е на второ място с 91 инфектирани. Разпространението е дифузно.

Стръмният ръст на заразени в страната продължава с поредния антирекорд - 918 за 24 часа бяха обявени в петък, което е 14,5% от тестваните. Активни са 9885. В болница са 1426, от тях в реанимации са 74 души. Починалите за денонощието бяха 15.

Фелдшер и учител от Нова Загора и съдия от районния съд в Пазарджик са сред новите заразени.

Засилват се проблемите в по-малките болници. Тази в Добрич търси спешно 8-9 медсестри за първо и второ вътрешно отделение, за да може да работи нормално. COVID секторът е осигурен, обясни прокуристът д-р Георги Желязков. Сестрите, които се отзоват, ще получават по 100 лв. на дежурство. Интензивните отделения в болницата са осигурени за около 3 месеца, каза още Желязков. Причина за недостига е, че сестрите са в рисковата възраст и си тръгват.

Помещението за лаборатория за COVID-19 във Втора градска поликлиника в Добрич е осигурено, техниката е договорена, но

няма лаборанти

Нужни са поне 5-има за денонощен режим на работа, каза кметът Йордан Йорданов.

Безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 г. и рисковите групи за тази година са получени и предстои доставянето им до личните лекари, обяви в парламентарния контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов. Те са 180 хил. - с 60 хил. повече от 2019 г., когато се имунизирали 113 хил. българи. Сега търсенето предвид пандемията е голямо и не е сигурно, че ще стигнат. Количества за свободна продажбата

в аптеките обаче

свършили през

септември

Здравният министър да актуализира Националния план за готовност при грипна епидемия и да се действа по него, поиска соцлидерката Корнелия Нинова. Това е нова инфекция, за която науката има над 40 хил. разнопосочни публикации. Ежедневно разискваме и гледаме от този план кое може да бъде заимствано и кое не, контрира я той.

Пореден скандал около маските на депутатите се разрази и вчера. Тъй като НС е сграда с контролиран достъп и не е обществено място, от БСП продължават да твърдят, че не е ясно трябва ли да ги носят. Георги Свиленски поиска РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносенето на маска, но министърът направи забележка на левите да ги слагат. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена